Mediteran na Dolcu: Ovaj petak PLACe market ugošćuje splitske chefove

| Lifestyle |

PLACe market

Ovaj petak, PLACe market, sada već možemo reći - najomiljenije gradsko gourmet druženje, na Dolac – srce zagrebačkih tržnica, donosi nezaboravno gastronomsko iskustvo iz Splita. Naime, Place Market, nacionalni projekt turističke revitalizacije tržnica koji svakog petka na placu okuplja vrhunske ugostitelje, nastavlja svoj uspješan niz događanja te nas, uz uzbudljivo gostovanje vrhunskih splitskih chefova i njihovih specijaliteta vodi na putovanje okusima Mediterana. Na tržnicu dolaze Zrno Soli i chefovi Marko Đurašević i Branimir Prnjak te Artičok na čelu sa chefom Stipom Šušnjarom koji će pripremati svoje jedinstvene specijalitete i donijeti okuse Jadrana direktno u Zagreb.

PLACE market

Ovaj popularni projekt, koji se održava svakog sunčanog petka od 18:00 sati, već drugu godinu zaredom okuplja neke od najboljihugostitelja iz Hrvatske, promovirajući autentične specijalitete i oživljavajući tržnice kao ključne destinacije u lokalnim zajednicama. Započeo u proljeće prošle godine, iz petka u petak ovaj projekt nastavlja rasti u popularnosti i privlači sve veći broj posjetitelja. Već drugu godinu za redom PLACe market odvija se na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac, a nekoliko mjeseci u godini i na splitskom Pazaru. Tako su Zagrepčani petkom jeli na placu, a Splićani proljetnim subotama na Pazaru. Ovaj petak će konačno i Zagrepčani i mnogobrojni turisti u Zagrebu moći uživati u vrhunskim splitskim specijalitetima.

Zrno Soli - chevoi Marko Šurađević i Branimir Prnjak

Ugostiteljima se na Dolcu pridružuje Zrno Soli s chefovima Markom Đuraševićem i Branimirom Prnjakom koji donose Zrno Soli signature jelo, autentičan dalmatinski specijalitet, čuvenu pastu u umaku od ribljih kostiju, škampa i jastoga. Ovo nesvakidašnje jelo odiše bogatstvom okusa, koje odražava samu esenciju Mediterana, a pokazuje njihovu posvećenost održivom kuhanju i korištenju namirnica do kraja. Također će predstaviti i svoju varijantu panuozzo sendviča by Zrno Soli – jedinstvenu kombinaciju sastojaka poputt mortadele, mozzarelle i pistachija, a koji će vas zasigurno oduševiti. Osim toga, posjetitelji će uživati u spektakularnom rezanju pršuta na stalku, što je uvijek prava poslastica za ljubitelje vrhunskog pršuta.

Zrno Soli tjestetnina u umaku od ribljih kostiju

Splitski ARTičok, predvođen chefom Stipom Šušnjarom, poznat je po svojoj inovativnosti i odličnim okusima, a na Dolac dolaze sa svojim specijalitetom s kojim su osvojili i Splićane, radi se o ribljjem hot dogu koji oduševljava sve koji ga probaju. Kombinacija savršeno pripremljene ribe i neočekivanih dodataka stvara jelo koje morate isprobati da biste razumjeli njegovu popularnost. Ovaj neobični spoj okusa donosi pravi duh kreativnosti na trpezu i savršeno spaja tradiciju s modernim gastronomskim trendovima. Uz to, tu će biti i još jedan specijalitet koji jedva čekamo saznati – i naravno probati.

Artičok fish dog
Artičok - Chef Stipe šušnjara i Antinija Radić

Već idući petak, 18.10. nastavlja se gostovanje splitskih ugostitelja i njihovih kreativnih koncepata, tako će nam se na Dolcu pridružiti proljetos otvorena splitska Pigeria Gudin koja će dovesti svoje specijalitete „od svinje“ – tomahawk crne slavonske svinje s farme Sinova Ravnice te sengulu od vrata crne slavonske svinje.

Gudin Pigeria
Gudin Pigeria

Osim splitskih gostiju, PLACe marketu se ponovo od ovog petka pridružuju i Dante tapas bar sa bao buns pašticadom, brusketom s lungićem te svojim tapasima od kozica, a novitet je da se na Dolac vraća i Proof33 u suradnji s ekipom koja je preuzela Malo Sljeme u planinarskom domu Grafičar i tamo počela s zanimljivim kuhanjem.

PLACE market, chef Mario Mandarić, Noel

Svoje gastro majstorije ponovno će prikazati i stalni sudionici Place Marketa, tu je i Noel, zagrebački restoran s prestižnom Michelinovom zvjezdicom koji je jučer predstavio novi meni „1102“. Njihova inovativna kuhinja i sofisticirani pristup pripremi hrane već su osvojili nepca brojnih posjetitelja, a svaki novi dolazak na Place Market privlači dodatnu pažnju ljubitelja vrhunske gastronomije. Tu je i orzotto Gastronomada, skradinski rižoto iz Rougemarina, crni rižoto chefa Vedrana Stojaneca, tjestenine u parmezanu iz Al Dentea chefa Branka Kusovca, domaća jela poput sarme i purice s mlincima iz Vinkla, patke i štrukli iz Darling&Shegrtsa, odležani steakovi iz Meat the Kinga, falafeli iz Falafela Inc, wokovi iz Thai Thai-a, poke zdjele iz Poke Pokea, slastice iz Amelia i Ferdinand knedli, sushi i gyoze iz Asuke, tu su i Francuske delicije. Ovaj petak na Dolcu će kuhati i Vedran Bošković, food bloger koji će za Metro pripremati tri vrte pizza.

Zrno Soli, chef Marko Đurašević

Place Market u ove dvije godine pokazao se kao omiljena destinacija za sve gurmane – kako lokalce, tako i turiste. Ovaj projekt je osmišljen kako bi oživio srca i trbuhe gradova, njihove gradske tržnice koju nakon radnog vremena tužno zjape prazne, te kako bi pružio platformu najboljim hrvatskim ugostiteljima da pokažu što sve domaći street food može biti te da predstave svoje kreativne i autentične specijalitete turistima i široj masi i to na jednom od najpoznatijih mjesta u Zagrebu – tržnici Dolac. Svakog petka od 18h, ova tržnica tako postaje mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i nezaboravnih okusa, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja spaja lokalne proizvođače, restorane i posjetitelje u jednom sjajnom kulinarskom događaju.

PLACE market

Dolac, kao povijesno i kulturno srce Zagreba, pruža savršenu kulisu za ovaj događaj, a kombinacija svježih namirnica, vrhunskih chefova i jedinstvenih specijaliteta čini Place Market nezaobilaznim događajem za sve koji cijene kvalitetnu hranu.

PLACE market

Ne propustite ovaj petak, priliku uživati u specijalitetima ovih splitskih, ali i zagrebačkih ugostitelja koji na Dolcu kuhaju iz petka u petak, upoznati chefove i uživati u najboljem što Place Market može ponuditi. I ne zaboravite – #petkomjedemonaplacu. Vidimo se!

PLACE market