Lista TOP 10 alkoholinih pića popijenih u 2011.

| Lifestyle |

Alcohol

Iako smo vjerovali da je neko od nama najdražih pića prvo na ovoj listi, ipak nije. U ovom slučaju veliku ulogu ima broj stanovnika azijskih zemalja koji piju pića za koja mi europljani nikada nismo čuli. Na prvom mjestu svih popijenih alkoholnih pića u 2011. godini našlo se piće „Jinro soju“ sa popijenih 61.38 milijuna gajbi (sanduka). Ovo neobično piće konkurentske kompanije zauzelo je i treće mjesto ove ljestvice.  

Zanimljivo, korejsko piće napravljeno od riže debelo drži prvo mjesto ove ljestvice, dok se na drugom mjestu smjestilo svima nama poznato piće Smirnoff vodka, sa prodanih 24.7 milijuna sanduka.

Inače, Jinro Soju opisuju kao slađu verziju vodke prozirnog izgleda i specifičnog okusa. Idealno se uklapa u alkoholne navike Korejaca koji vole brza, kratka pića koja se piju na eks. Jinro Soja se uvijek servira uz roštilj ili grickalice. Istraživanje Jinra je pokazalo kako Korejci popiju čak oko milijardu soju bočica (360ml) mjesečno.

Osim vodke, od nama poznatih pića u top 10 našlo se samo nekoliko pića, Bacardi Rum  sa popijenih 19.6 milijuna sanduka i Johnnie Walker Whiskey sa popijenih 18 milijuna sanduka. Na kojem se mjestu nalaze ostala popularna pića u Hrvatskoj poput Jegera i Jack Danielsa ne znamo.

Isto istraživanje ja kao novi hit na tržištu alkohola identificiralo ekskluzivnu La Martiniquaise Poliakov vodku kao i vodku na bazi grejpa marke Cîroc, koja je u vlasništu P. Diddya.

Predviđa se i da će u budućnosti potrošnja Baijua popularnog kineskog pića doživjeti ogroman rast i zauzeti dobar dio njihov tržišta, a samim time i osvojiti neko od mjesta na ovoj tablici.
 

Potrošnja alkoholnih pića na svijetu u 2011. godini (u sanducima)

1. Jinro Soju (61.38 milijuna)

2. Smirnoff Vodka (24.7 milijuna)

3. Lotte Liquor Soju (23.9 milijuna)

4. Emperador Brandy (20.1 milijuna)

5. Bacardi Rum (19.6 milijuna)

6. Tanduay Rum (18.7 milijuna)

7. Pirassununga Cachaça (18.6 milijuna)

8. Johnnie Walker Whiskey-scotch (18 milijuna)

9. Officer's Choice Whisky-Indian (16.5 milijuna)

10. McDowell's No. 1 Whisky-Indian (16.1 milijuna)