Ledena kava savršeno je ljetno pick-me-up piće

| Lifestyle |

Instagram/@fermliving

Kava je napitak kojeg se ne odričemo ni tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Svi zaljubljenici i ovisnici o kavi lagano su se prebacili s vrućih šalica ovog napitka na ljetna osvježenja u obliku ledene kave.

Postoji više vrsta ledene kave. Indijska ledena kava napravljena je od kave i ledeno hladnog mlijeka te se miksa u blenderu. U Grčkoj se pije frape od instant kave sa šećerom i vodom, dok Talijani pripremaju svoji ledenu kavu pripremaju s kombinacijom produženog espressa, šećera i kockica leda koje miješaju u mikseru za koktele kako bi dobili poznati Caffe Shakerato ili Caffe Freddo.

Američka, tradicionalna, ledena kava priprema se od hladno mljevene kave, vrlo rijetko od rashlađene kave koja je prethodno skuhana. Naime, grubo mljevena kava moći se dvanaest sati u hladnoj vodi kako bi se pripremio koncentrat koji sadrži 70% manje kiselina i gorkih supstanci u usporedbi s kuhanom kavom.

Zaljubljenici u ledenu kavu često njezin okus poboljšavaju dodavanjem sirupa, začina ili alkoholnih pića, kao što su Amareto ili Grappa.

Ovisno o vrsti, osnovu ledene kave čine kava, mlijeko, sladoled ili led, a dodavanjem posebnih sastojaka postižu se različite varijacije. Okus ledene kave možete naglasiti sirupom, likerom (Bailey's ili Amareto), voćnim likerom, začinima koji se dobro slažu s kavom poput cimeta i vanilije te ribanom čokoladom, sjeckanim bademima ili orasima.

Klasičan način serviranja ledene kave je u uskim, visokim, čašama s dugačkom žlicom za šlag i sladoled. No, ako ledenu kavu pijete kod kuće poslužiti ju možete kako vam god paše i uživati u ovom ljetnom pick-me-up piću.