Kultura u službi prosperiteta - KAIROS Grada Šibenika

| Lifestyle |

Grad Šibenik

Sredina mjeseca u Šibeniku rezervirana je za još jedno druženje na otvorenom uz bogat kulturno – edukativni program u sklopu aktivnosti Open day  projekta Kairos – Heritage as Urban Regeneration Grada Šibenika. Danas od 10 do 13 sati ispred Turističko – informativnog centra i kluba Azimut Šibenčane i goste grada, velike i male, očekuje prigodan program.  Izložbe, druženje s piscima, literarno – likovna radionica i predavanje trebali bi dati odgovor na pitanje - kako kvalitetno koristiti otvorene prostore u povijesnoj jezgri u službi kulture kao svojevrsnog nasljeđa.

Pred sam kraj manifestacije Mjesec hrvatske knjige, danas od 10.45 sati ispred kluba Azimut bit će 'Druženje s autorima', a gosti programa su nagrađivana šibenska književnica Ana Bilić i novopridošli u svijetu dječjih slikovnica Ivan Burić. Osim što će pričati o svom radu, autori će na literarno – likovnoj radionici stvarati na temu  'Najdraži dio grada'.

Ispred Turističko – informativnog centra bit će postavljeni plakati festivala koji se zadnjih nekoliko ljeta održavaju na Martinskoj, na mjestu bivšeg auto kampa, odnosno nekoliko fotografija s mjesta gradskog kupališta na Martinskoj iz programa LjeTUj na Martinskoj. 'Upravo je taj poluotok inspirirao jednog od najvećih frankofonih književnika i borca za ljudska prava, Aime Cesairea, da tridesetih godina prošlog stoljeća, tijekom boravka u Šibeniku, napiše glasovito djelo 'Bilježica povratka u zavičaj' čiji je hrvatski prijevod u pismu prevoditeljice Vande Mikšić ove godine ponio Nagradu Josip Tabak za najbolji prijevod', podsjećaju iz kulturne udruge Fotopoetika koja je osmislila današnji program.

'Sve to događat će se ispred prve male knjižnice u Šibeniku posvećene velikom Faustu Vrančiću što je u cjelini pokazatelj kako kulturno  - povijesna baština radi u službi stvaranja kulturnog sadržaja u staroj gradskoj jezgri namijenjena domaćim ljudima jednako kao i turistima', pojašnjavaju iz Fotopoetike. Tu će svi koji žele moći donijeti i ostaviti svoj višak knjiga koji će se potom distribuirati na preostale tri male knjižnice na području Šibenika, u Rasadnik, Krvavice i Jadriju.

Osim književnog programa, na istom će se mjestu s početkom u 12 sati održati predavanje o zelenom pojasu pod vodstvom krajobraznog arhitekta, Mate Rupića.