Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu

| Lifestyle |

 

Instagram/@vanillyakokusu

Cijena najskuplje kave na svijetu doseže i do 100 dolara po šalici, ali iza sebe krije prilično okrutnu istinu.

Naime, proizvodnja ovakve kave može ugroziti zdravlje i blagostanje životinja koje su same zaslužne za postojanje te iste kave. Kava poznata pod imenom kopi luwak, radi od posebno probranih zrnaca kave koja prolazi kroz probavni trak azijskog cibeta koji je životinja slična mački.


Ova kava je sinonim za luksuz, a odlikuje ju orašasti, malko kiseli okus. Kopi luwak kava donedavno se radila tako da se izmet azijskog cibeta skupljao u divljini gdje su životinjice slobodno boravile, ali u posljednje vrijeme ljudi su počeli loviti ove životinje koje se kasnije često drže u skučenim kavezima na plantažama kave.


Nažalost, brojni turisti, koji troše najveće količine ove kave, zanemaruju dobrobiti ovih životinjica. Dok azijski cibeti koji žive slobodni grickaju zrela zrnca kave kao dio svoje uravnotežene prehrane, oni koji se nalaze u zatočeništvu prisilno se hrane nedovoljno zrelim zrnima. Azijski cibeti su noćne životinje koje su navikle živjeti slobodno, a u kavezima vrlo često umiru zbog prenapučenosti i stresa.


Veliki problem predstavlja problem teškog praćenja podrijetla ovakve kave te utvrđivanja je li sa životinjama koje ju proizvode postupano okrutno.


Smatra se kako je Indonezija centar proizvodnje kopi luwak kave, ali poznati su i proizvođači iz Tajlanda i Vijetnama. Na ovu temu trebalo bi napraviti još popriličan broj istraživanja kako bi se istražio načini smanjenja sake potražnje za ovakvom kavom.