Koliko je sati potrebno da se sklopi blisko prijateljstvo?

| Lifestyle |

Instagram/@baileymarshall

 

Pravo i iskreno prijateljstvo nešto je najbolje što se nekome može dogoditi u životu.

No, jeste ikada zapitali koliko je vremena potrebno da se formira veza između najboljih prijatelja?

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Social and Personal Relationships tvrdi kako je potrebno oko 200 sati vremena provedenog s nekom osobom kako bi  se formiralo blisko prijateljstvo. Ta satnica ekvivalent je osam dana i  osam sati što u jednu ruku objašnjava pojavu brzog zbližavanja ljudi u reality emisijama.

Sveučilište u Kansasu provelo je dvije studije kako bi ispitao povezanost vremena provedenog s nekom osobnom i bliskošću. U prvom je istraživanju sudjelovalo preko 350 odraslih osoba koje su se preselili u novi grad, a u drugom je istraživanju anketirano preko 100 sveučilišnih studenata prve godine.

Analizirajući kako su sudionici razvijali prijateljstva tijekom vremena, znanstvenici su zaključili da je potrebno oko 200 sati da se razvije „najbolje prijateljstvo“,  da je potrebno početnih 50 sati interakcije kako bi jedan poznanik postao "povremeni prijatelj" te 90 sati da se to povremeno prijateljstvo pretvori u obične "prijatelje".

Naravno, kvaliteta tih sati je jako bitna. Naime, ako tih 200 sati s nekime ne provedete kvalitetno, upoznavajući se, oni neće postati vaš BFF. Kao primjer možemo uzeti kolegu na poslu s kojim svakodnevno sjedite, ali zapravo ne razgovarate.

Vrijeme provedeno u šali, vodeći smislene razgovore, međusobno se upoznavajući i komunicirajući doprinose bržem razvoju prijateljstva.