Koliko poznati Hrvati poštuju žene?

| Lifestyle |

Nakon što smo jučer porazgovarali s nekoliko poznatih dama o tome što im Dan žena predstavlja, danas smo odlučili čuti drugu stranu priče i vidjeti što o danu žena misle muškarci. Naišli smo na veoma zanimljive odgovore nekolicine njih, a možemo reći da su njihove bolje polovice zaista sretne što ih imaju.

Mario Valentić
Mario Valentić

Na pitanje što misli o Danu žena, Mario Valentić odgovara: "Dan žena me podsjeća na djetinjstvo kada smo to obilježavali noseći mamama cvijeće. Danas taj dan ne obilježavam nikako jer i inače ne volim praznike te vrste; skloniji sam "Dan žena" obilježiti nenadano, možda i više puta godišnje kada žena ili mama ni ne pomišljaju na mali znak pažnje. Onda to dođe kao dobrodošlo nenadano osvježenje." S obzirom na to da ne slavi taj dan, Mario nema naviku na taj dan darivati ništa posebno više no što to čini svakodnevno kroz topli osmijeh.

Miran Kurspahić
Miran Kurspahić

Redatelj i glumac Miran Kurspahić smatra da Dan žena danas više nema ideološki predznak ili značenje kakvo je imao na početku 20. stoljeća, pa nam je tako rekao: "Premda je lijepo da žene imaju svoj dan, pa makar i formalno, bojim se da je poput mnogih drugih praznika poprimio konzumeristička obilježlja čime se pomalo umanje njegova relevantnost po pitanju prava žena." On će Dan žena provesti sa svojom djevojkom kojoj je danas i rođendan pa su tako darovi neizostavni, a nastoji i mamu i prijateljice obradovati cvijećem.

Matija Babić
Matija Babić

Osnivač Index.hr-a Matija Babić na pitanje što njemu predstavlja Dan žena i kako ga obilježava odgovorio nam je: "Ne slavim Dan žena, niti mu pridajem posebnu pažnju. Jednakopravnost žena u svakom segmentu društva, posla, bilo kakve zajednice, uzimam zdravo za gotovo i za mene nikad ne može biti niti predmet rasprave. Smatram to civilizacijskim dosegom koji niti u jednom trenutku ne bi smio biti upitan. To pokazujem i u praksi, na svim vodećim pozicijama u Indexu su žene. Zvuči kao klišej, ali meni je stvarno svaki dan u godini Dan žena."

Andrej Dojkić
Andrej Dojkić

Mladi glumac Andrej Dojkić na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca odgovorio nam je: "Želim da su žene ravnopravne muškarcima i u mom svijetu to je zamišljeno tako, ali današnja svjedočanstva govore nažalost suprotno. Mislim da su žene puno hrabrije i da im je tolerancija boli veća nego kod muškaraca." Andrej voli mami, djevojci, ženama u svom životu na ovaj dan pokloniti dodatnu pažnju, ali senzualizam izostavlja. Razgovor je završio s vrlo zanimljivim zaključkom: "Troja je 10 godina padala zbog žene. Ne smijemo se zezati, to su ozbiljne stvari!"

Mario Petreković
Mario Petreković

U svom uobičajenom tonu Mario Petreković nam je rekao što Dan žena za njega predstavlja: "Dan žena bi trebao biti češće i da dulje trajati! Jedan od najdražih praznika, predlažem ženama da se udruže i jednoglasno slože da taj dan one ne rade ništa. Jer sutra je novi dan." Mario smatra da bi za Dan žena sinovi i kćeri trebali majkama pokloniti posebnu pažnju na taj dan, jer je to jedina žena koja se namučila za njih i još se muči, također i muževi koji su često dodatno dijete majci-ženi, trebali bi pojačat znakove pažnje kako bi im žena, majka, kraljica oprostila sve gluposti koje su se nakupile tokom godine. Na pitanje o ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj odgovorio je: "Naravno da žene nisu i nikad neće ni biti ravnopravne, ni tu niti u svijetu. Ne još za našeg života, to je sve davno prije posloženo, ko ratuje, ko vlada, ko drma i određuje. Trenutno je to kao da mene pitate hoćeš li ti ikad biti žena. Ravnopravnost se traži u zajednici u kojoj živiš, to je obitelj i ne treba se previše zamarati sa stvarima kojima treba vremena, osobito u jednoj malenoj zemlji Hrvatskoj. Biti žena danas i žena prije 10, 20, 30 godina nije isto, što znači da ima pomaka i da žena zasigurno ima što za reći (to fala Bogu uvijek) i dati zajednici u kojoj živi. Mislim da se pametna i bistra žena ne opterećuje s takvim pitanjima već djeluje i osvaja."

Amir Kazić Leo
Amir Kazić Leo

Pjevač Amir Kazić - Leo misli da su žene definitivno bolje i jače od muškaraca, a uz to su majke i smatra da im je jedan dan posvećen godišnje premalo. Po njemu, Dan žena trebao bi biti svaki dan. Na pitanje kako slavi taj dan Leo nam je rekao : "S obzirom na posao kojim se bavim, puno sam ih puta proslavio uveseljavajući druge žene svojim pjesmama, ali uglavnom sam na taj dan sa suprugom." Napomenuo je i da žene nažalost nigdje nisu ravnopravne, a pogotovo u Hrvatskoj te je on osobno sam oduvijek bio na strani žena i podupirao ih u borbi za ravnopravnost te  to i danas čini jer jednostavno voli žene i divi im se.