Koliko često trebate prati posteljinu ljeti?

| Lifestyle |

Instagram/@camilacoelho

Prosječna osoba pere posteljinu jednom svaka dva tjedna, ali u ljetnim mjesecima dva puta mjesečno nije dovoljno. Ljeti kada se više znojimo, pranje posteljine jednom tjedno je minimum.

Svi koji se vole valjati po krevetu i spavati koji sat duže, znaju da postoji jedna stvar koja je uistinu neodoljiva - svježe oprana posteljina.

Redovito pranje posteljine nije važno samo zbog ugodnog mirisa, već prvenstveno zbog higijenskih razloga.

Naime, u vašem krevetu s vama spava oko 10 milijuna nepozvanih gostiju koji se nalaze u madracu i posteljini pa se tu pojavljuje glavno pitanje - koliko često bi trebalo mijenjati, odnosno prati posteljinu?

Osobe koje pate od kućnih alergija najbolje znaju da je spavaća soba najopasnije mjesto za njih jer su u njoj nalazi sto puta više grinja nego u dnevnom boravku, a razlog tome je što grinje vole toplinu i vlagu pa je krevet idealno mjesto za njihovo razmnožavanje.

Posteljinu morate mijenjati najmanje jednom u tjedan dana, a ako se noću puno znojite, to bi trebali napraviti i češće.

Osim jastučnica i plahti, potrebno je redovito prati i jastuke te pokrivač i to barem dva puta godišnje na temperaturi od 60 stupnjeva.

Osim pranja dva puta godišnje, pobrinite se da barem jednom mjesečno prozračite svoje jastuke i deke, a bilo bi poželjno i usisati madrac jednom svakih par tjedana te ga sezonski okretati.

Madrac bi trebalo promijeniti svakih 7 godina jer je to vrijeme kada broj grinja, kao i njihovog izmeta doseže svoj vrhunac.