Koliko često trebate mijenjati posteljinu u vrijeme korona virusa?

| Lifestyle |

Instagram/ @tamara

Prethodna su istraživanja pokazala da većina ljudi predugo spava na istoj posteljini, a to bi sada, u vrijeme pandemije korona virusa, moglo biti opasnije nego ikad.

Svi koji se vole valjati po krevetu i spavati koji sat duže, znaju da postoji jedna stvar koja je uistinu neodoljiva - svježe oprana posteljina. Redovito pranje posteljine nije važno samo zbog ugodnog mirisa, već prvenstveno zbog higijenskih razloga. Naime, u vašem krevetu s vama spava oko 10 milijuna nepozvanih gostiju koji se nalaze u madracu i posteljini pa se tu pojavljuje glavno pitanje - koliko često bi trebalo mijenjati, odnosno prati posteljinu?

Osobe koje pate od kućnih alergija najbolje znaju da je spavaća soba najopasnije mjesto za njih jer su u njoj nalazi sto puta više grinja nego u dnevnom boravku, a razlog tome je što grinje vole toplinu i vlagu pa je krevet idealno mjesto za njihovo razmnožavanje.

Osim grinja, vaš krevet može biti plodno tlo za viruse i bakterije pa je posteljinu potrebno mijenjati najmanje jednom u 10 dana, a ako se noću puno znojite, to bi trebali napraviti i češće.

Također je važno ne zaboraviti redovno prati i jastuke i pokrivače. Osim pranja nekoliko puta godišnje, pobrinite se da barem jednom mjesečno prozračite svoje jastuke i deke, a bilo bi poželjno i usisati madrac jednom svakih par tjedana te ga sezonski okretati.

Madrac bi trebalo promijeniti svakih 7 godina jer je to vrijeme kada broj grinja, kao i njihovog izmeta doseže svoj vrhunac.