Koliko često treba prati i mijenjati posteljinu?

| Lifestyle |

Pranje rublja mnogima je ne baš omiljen posao, koji često delegiramo na druge, što nerijetko dovodi do sitnih greški u koracima zbog čega rublje ne izađe iz perilice potpuno mirisno i čisto.

Neki se pridržavaju mijenjanja posteljine jednom tjedno, drugi svaka dva tjedna, neki čak - ako to priznaju i jednom mjesečno što nas dovodi do pitanja: „Postoji li pravilo o tome kako i koliko često mijenjati plahte kako bi one bile što čistije i zdravije?“

Što je tkanina bliža koži, to je češće treba prati i mijenjati jer na neopranoj posteljini nakuplja se mnogo nepoželjnih bakterija. Ljudi svakodnevno ispuštaju između 30.000 i 40.000 stanica kože, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD) i tamo gdje stanice kože ostanu, pojave se grinje. Neoprane plahte u tom slučaju su poput bifea za grinje što može djelovati negativno na vaš ekosustav kože.

Generalno preporučuje se da posteljinu i jastučnice perete i mijenjate jednom tjedno. U slučaju da postoji intenzivno znojenje, treba ih češće prati.

Iako će se prašina isprati ako perete posteljinu na nižoj temperaturi, same grinje će preživjeti, što dugoročno nije rješenje. Prije nego što posteljinu stavite u perilicu, provjerite ima li naljepnica s uputama za pranje. Ako se vaše posteljine ne mogu oprati u toploj vodi, pokušajte ih ostaviti na suncu da se osuše jer je sunčeva svjetlost prirodno antimikrobno sredstvo.

Još jedan trik je glačati posteljinu kako biste bili sigurni da je vaša posteljina uistinu čista.