Koji su znakovi toksične veze?

| Lifestyle |

Instagram/@saasha_burns

Toksični odnos je fraza koja se često spominje , ali teško  je točno definirati što ona znači i zaključiti je li vaša veza zdrava, s nekoliko problema, ili je zapravo toksična.

U zdravoj vezi postoji međusobno poštovanje i sposobnost da dijelite svoje osjećaje bez straha da ćete biti kritizirani ili osramoćeni, dok u toksičnoj vezi toga nema.

Toksične veze su u osnovi one veze koje vama ili drugoj osobi nanose štetu, bilo psihički ili fizički.U najozbiljnijim slučajevima može biti uključeno i obiteljsko zlostavljanje, a važno je zapamtiti da bilo koji odnos koji rezultira emocionalnim ili fizičkim oštećenjima nije dabar ni za koga.

U nastavku pročitajte koji su znakovi toksične veze.

Osjećate se kao da ste na rubu, iscrpljeni ste i loše raspoloženi

Obratite pažnju na to kako se osjećate oko svog partnera i da li se vaše raspoloženje pogoršava oko njega. Ako ne postoje drugi razlozi za promjenu vašeg raspoloženja onda je to znak da nešto u vašoj vezi negativno utječe na vašu dobrobit.

Ne možete se opustiti u blizini svoga partnera

U zdravom odnosu biti s partnerom udoban je prostor u kojem možete biti sami. Ako osjećate kao da ne možete biti sami oko njega, to je znak da postoji problem.

Trebali bi pripaziti i na ponašanje svoga partnera. Ako više ne razgovarate pravilno, ne radite stvari zajedno i da vaš seksualni život više nije što je nekada bio, to može ukazivati na ozbiljnije probleme.

 Partner vas neprestano kritizira i nervira

Ponašanja u toksičnoj vezi mogu značajno razlikovati, od naizgled manjih problema, poput kritiziranja ili prepiranja, do ozbiljnijih pitanja poput fizičkog i verbalnog zlostavljanja. Iako stvari poput kritiziranja ili prepiranja mogu izgledati bezopasno, ako se događaju često ili u kombinaciji s drugim toksičnim ponašanjem, to predstavlja veliki problem.

 Verbalno zlostavljanje i prisilna kontrola

Verbalni obračuni  oblik su psihološkog i emocionalnog zlostavljanja u kojem jedna osoba manipulira drugom da sumnja u sebe i vlastiti razum. Partner vam govori da se ne sjećate nekog događaja pravilno ili da nešto izmišljate.

Ostale oblike verbalnog zlostavljanja možda je lakše uočiti, poput stalnog vrijeđanja. No, prisilna kontrola je kada vam vaš partner prijeti, ponižava vas ili zastrašuje.

 Vaš partner rijetko pristaje na kompromis

U ovakvim slučajevima trebali biste napraviti korak unazad i shvatiti da ne primate isto koliko dajete.

U zdravom odnosu, ako se pojave problemi, vi ćete baš kao i bračni par biti spremni napraviti promjene i smisliti rješenje. Ali, ako je veza toksična doći će do natezanja, a nastali problemi i dalje će ostati problemi.

Zanemarujete sebe i ispričavate se zbog ponašanja vašeg partnera

Možda se uhvatite da stvarate izgovore svog partnera i njihovo ponašanje, to bi vam trebao biti znak da znate da nešto nije u redu, ali se bojite to priznati sami sebi. Takvim postupkom svjesno zanemarujete stavljanje sebe na prvo mjesto.