4 savjeta za pravilno pranje i dezinfekciju ruku

| Lifestyle |

Činjenica je da u posljednjih nekoliko mjeseci svi peremo ruke više nego ikad prije.

Znatno češće koristimo i dezinficijense na bazi alkohola, što može poremetiti Ph ravnotežu kože. Kako poštovati preporuke zdravstvenih radnika, a istovremeno spriječiti da ruke ispucaju?

Prilagodite se trenutnoj situaciji i uvedite neke promjene kada je u pitanju njega ruku.

U nastavku vam donosimo 4 savjeta za pravilno pranje ruku.

Nikad ne perite ruke vrućom vodom

Vruća voda isušuje kožu koja je već dovoljno iritirana čestim pranjem. Za uklanjanje virusa i bakterija, dovoljno je koristiti mlaku vodu i odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Ne zaboravite nakon pranja potpuno osušiti ruke jer ćete tako spriječiti pucanje kože.

Pažljivo birajte sredstvo za dezinfekciju

Gelovi za dezinfekciju su neizostavni za održavanje čistoće ruku kad ste daleko od tekuće vode I sapuna. No, njihov visok sadržaj alkohola (da bi bili efikasni moraju biti najmanje 60%) isušuje nokte i kožu. Srećom, postoje i obogaćene formule koje više odgovaraju koži pa birajte sredstva s njegujućim dodacima poput kamilice i nevena.

Nanesite hidratantnu kremu poslije svakog pranja ruku

Ruke su vam suhe nakon pranja? To je zato što sapuni i sredstva za dezinfekciju s vanjskog sloja kože uklanjaju njena prirodna ulja. Ćelije kože s različitim lipidima, uključujući kolesterol i ceramide, čine zaštitnu barijeru. S obzirom na to da je čišćenje ruku neophodno, najbolji način za borbu protiv suhe kože je korištenje kreme poslije svakog pranja.

Vodite računa o zanokticama

Često pranje ruku može doprinijeti nastanku zanoktica. One omogućavaju vodi i vlazi da uđu u nokat, što može dovesti do bolnih bakterijskih infekcija, crvenila i otoka. Ne zanemarujte zanoktice, već ih tretirajte odgovarajućim preparatima čim ih primijetite.