Koja je moć cvijeća?

| Lifestyle |

Instagram/@vouge_magazine

Većina nas voli pogled na svježe cvijeće u svome domu.

Bilo da se pojavljuju kao tjedni buket ili je rezervirano samo za posebne prigode cvijeće uljepšava prostor oko nas. No, cvijeće može biti puno više od lijepe dekoracije. Pokazalo se da ono ima izvanrednu moć nad ljudima. Naime, cvijeće utječe na naše raspoloženje i poboljšavajući naše zdravlje i radni učinak.

Znanstvena istraživanja pokazala su da cvijeće može istinski povećati naše raspoloženje, povećati sreću i smanjiti osjećaj stresa i tjeskobe. To je jedan od razloga zašto je cvijeće prisutno na nekim od najsretnijih događaja u našim životima, kao što su vjenčanja, rođendani i nova rođenja.

Također, znanstvenici vjeruju da bi osjećaj sreće koji dobivamo gledajući cvijeće povezana s evolucijskom značajkom. Cvijeće je našim precima pokazivalo da je područje plodno i da se lako može pronaći ili uzgojiti hrana.

Postoji jak znanstveni razlog zašto poklanjamo cvijeće osobama koje su loše, posebno onima koji su u bolnici. Pacijenti koji se oporavljaju od operacija u sobi s cvijećem bilježe nižu stopu boli te manje stresa i umora od onih u sobama bez cvijeća.

Osim smanjenja stresa, cvijeće podiže razinu koncentracije i kreativnost te povećava kognitivne performanse. Za ljude koji rade od kuće i žele poboljšati svoju koncentraciju ili trebaju kreativni lift, buket svježeg cvijeća je jednostavan način za stimulaciju uma.

Cvijeće je brz način da dekorirate svoj dom. Ne samo da cvijeće daje prekrasan završni izgled vašem dizajnu interijera, već ima mogućnost u potpunosti promijeniti osjećaj doma ili pojedinih soba. Svijetli aranžmani mogu podići vibru vašeg životnog prostora te osvijetliti kuće s tamnim namještajem ili ograničenim svjetlom.

U svakom slučaju,cvijeće je nešto što nas uvijek oraspoloži. Nevažno je jesmo li ga dobili na poklon ili smo ga sami kupili, činjenica je da ono ima pozitivan utjecaj na nas i unosi radost u našu okolinu.