Kako zaspati noć uoči vjenčanja?

| Lifestyle |

Instagram/@velvetdynasty

Tjeskoba, živci i uzbuđenje su višestruki čimbenici koji mogu uzrokovati nedostatak sna kod mladenke dan uoči njezina vjenčanja.

Svi znamo da loše spavanje može utjecati na naše tjelesno i mentalno zdravlje te na naš izgled. Što više pokušavamo usnuti, često je to teže.

Ako ste zabrinuti hoćete li dobiti dovoljno sna noć prije vjenčanja važno je znati da je potrebno uspostaviti zdrave navike spavanja. No, postoje i trikovi koji će raditi kratkoročno.

U nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći da se bolje naspavate za svoje vjenčanje.

Izgradite dobru rutinu za spavanje

U ovom razdoblju života spavanje bi vam trebalo biti jedan od prioriteta. Nitko ne želi vidjeti iscrpljenu i umornu mlad. Dajte si vremena da se odmorite i napunite baterije za jedan od najvažnijih dana u vašem životu. Ako već nemate, uspostavite rutinu za spavanje i držite je se. Uspostavljanje rutine pomaže trenirati vaš mozak i tijelo da znaju kada je vrijeme za spavanje. Počnite se odmarati barem sat vremena prije spavanja. Tako što ćete se udaljiti od plavog svjetla i mentalnih stimulansa poput e-pošte i društvenih medija koji nas često zaokupiraju na duži vremenski period prije spavanja te tako oduzimaju vrijeme koje ste trebali provesti spavajući.

Relaksirajte se prije odlaska u krevet

Prije počinka pripremite si toplu kupku ili tuš te razbistrite um meditirajući u kupatilu. No, kupku ili tuš napravite barem dva sata prije odlaska na spavanje kako bi izbjegli podizanje tjelesne temperature koja je veoma važan faktor kod spavanja.

Pripremite svoju sobu za spavanje

Temperatura je važan čimbenik u spavaćoj sobi. Svoju spavaću sobu trebali bi držati na temperaturi od 18 stupnjeva ili malo niže. Ostali elementi koji doprinose zdravom okruženju spavanja uključuju osvjetljenje, važno je prigušiti svjetlo koje će vas potaknuti na spavanje te izbjegavati sva plava svjetla koja vas održavaju budnima.

Vježbe disanje

Za ublažavanje tjeskobe i promicanje opuštenog stanja isprobajte "koherencijalno disanje. Ovu vježbu disanja probajte raditi barem pet minuta dnevno i polako povećavajte dok ne dođete  do 20 minuta. Svakodnevna praksa ovog uzorka disanja uravnotežuje simpatički (stres, ustajanje i odlaženje) dio vašeg živčanog sustava i vaš parasimpatički (odmor, probavljanje i obnova) dio vašeg živčanog sustava.

Ako se budite noću pokušajte ponovno zaspati

Ako se budite noću, važno je izbjegavati daljnje stimuliranje mozga. Probudite li se usred noći nemojte početi razmišljati o stvarima vezanima za vaše vjenčanje koje nisu pod vašom kontrolom. Pokušajte, ako možete, ostati u krevetu i zadržite svoj um mirnim. Na primjer, fokusirajte  se na određenu točku" virtualne "slike ili ponavljajte u sebi rečenicu iz nekog filma ili dokumentarca.

Ako ništa od navedenog ne uspije i ako doživite neprospavanu noć prije vašeg vjenčanja znajte da se izgubljeni san možete nadoknaditi s kratkim dnevnim drmanjem od 30 ili 90 minuta. U svakom slučaju probajte se odmoriti kako bi bili spremni za ludu zabavu i nezaboravan provod.