Kako voditi sretan i uspješan život?

| Lifestyle |

Kako voditi sretan i uspješan život?

Emma Seppala, znanstvena direktorica Stanfordovog istraživačkog i obrazovnog centra za suosjećanje i altruizam, ima teoriju o uspjehu -  ako ste sretni možete sve. Ona tvrdi da je sreća iznenađujući, jednostavan i šokantno učinkovit put do uspjeha. U svojoj knjizi „The Happiness Track“, Seppala dolazi do zaključka da izraz "suosjećanje" posreduje mekano, neznanstveno značenje. Također, ona tvrdi da su gotovo sva samo-suosjećanja temeljena na samokritičnosti. „Ponašajte se prema sebi kao što bi ste se ponašali prema kolegi ili prijatelju koji nije uspio", preporučuje Seppala. Naravno, pokazujući sami sebi dobrotu mnogo je lakše reći nego učiniti.

Emma tako donosi 5 ključnih savjeta kako svoj život učiniti sretnim i uspješnim koje možete saznati u nastavku.

Kako voditi sretan i uspješan život?

Vodite dnevnik sa zahvalama i pohvala.

Vodite dnevnu listu gdje sami sebe podsjećate na prekrasne stvari u vašem životu. Zapišete 3 do 5 stvari koje ste danas učinili te zbog kojih se danas osjećate ponosno. Sreću doista možete stvoriti sami ako si dnevno uzmete malo vremena da se osvrnete na dobre stvari.

Razvijte mantru.

Kada ne ide sve po planu, imajte samo-suosjećajnu frazu koju si možete izrecitirati kako biste se podsjetili na životne uspone i padove te nastavili u pozitivnom tonu. Psihologica Krstin Neff preporuča ovu mantru: „Ovo je trenutak patnje. Patnja je dio života. Moram biti dobar/dobra i drag/draga prema sebi u ovom trenutka; moram si pružiti suosjećanje koje mi je potrebno.“ Svakako, svačija je mantra posebna i drugačije djeluje na vas, no ključ je da se nakon nje osjećate nedvojbeno bolje.

Kako voditi sretan i uspješan život?

Znajte da su pogreške potpuno normalne.

Savršenstvo je mit. Morate shvatiti da su pogreške dio ljudske prirode. Neuspjeh ne smije stvarati osjećaj poraza već životne lekcije koju ste položili. Shvaćanje neuspjeha korak je uspjeha.

Utišajte negativan govor.

Promijenite način na koji se kritizirate. Kristin Neff preporučuje da misli poput „Kako sam to mogao/mogla učiniti? Baš sam idiot!“ zamijenite s „Imao sam trenutak mentalne odsutnosti i to je uredu.“ Biti u stanju oprostiti samom sebi krucijalno je za sreću.

Pošaljite sami sebi pismo.

Umjesto da se kažnjavate zbog pogreške, napišite sami sebi pismo o trenutnoj situaciji koja vaš muči. Napišite pismo kao da ga šaljete prijatelju koji se nalazi u vašoj situaciji. Pismo će zvučati manje ljuto i više suosjećajno nego što biste sami sebi rekli.

Kako voditi sretan i uspješan život?