Kako uštedjeti ove blagdane?

| Lifestyle |

Božić

Za vrijeme blagdana, dvije su stvari veoma izvjesne zahvaljujući tulumima, večerama i druženjima koja će dominirati kalendarom od danas do Nove godine - struk će se proširiti, a novčanik smanjiti.

Sprječavanje prvog vrlo je jednostavno - nemojte popiti 3 šalicu kuhanog vina i nemojte pojesti još jednu kobasicu. Tako biste trebali biti na sigurnom. No, kada je u pitanju trošenje cijele plaće na darove za prijatelje i obitelj, tu se već nalazimo na skliskom terenu kojeg je zapravo jako teško izbjeći. Srećom, Business Insider prikupio je neke savjete i strategije od strane stručnjaka u području štednje pa ćete tako u nastavku pronaći četiri načina kako potpuno ne isprazniti kasicu prasicu do 2017. godine.

Ponekad je najlakši način kako izbjeći nešto zapravo vrlo logičan zato se odlučite na rezanje svih "okidača" zbog kojih slijedite određen impuls. U slučaju potrošnje, ponekad je dovoljan samo pogled na kreditnu karticu u novčaniku i imat ćete potrebu upotrijebiti je. Ako je to doista slučaj, Lifehacker sugerira skrivanje vaše kreditne kartice s improviziranim tuljcem od papira. Ovaj trik je posebno učinkovit ako ste se približili željenoj svoti uštede.

Gomilanje kovanica koje vas ostanu nakon kupnje još je jedan od jednostavnijih načina kako uštedjeti u vrijeme blagdana. Ova je tehnika posebno važna ako kupujete gotovinom jer tko zna? Ako sakupite dovoljno kovanica preko praznika, možda ćete moći kupiti novu veću kasicu prasicu u koju ćete ih moći pohraniti.

Ključni mentalni trik koji bi mogao pomoći u ovo doba godine zove se "neznanac test." Pri odlučivanju hoćete li ili nećete kupiti nešto, zamislite stranca koji nudi proizvod koji želite kupiti u jednoj ruci i potrošenu gotovinu u drugoj ruci. Ako biste radije prihvatiti novac, možda biste trebali zadržati taj novac u džepu.

Na kraju, uvijek kupujte sami poklone. Postoji mnogo više mogućnosti za impulzivnost kada kupujete s više osoba. Kada ste sami, najčešće ste opremljeni planiranim popisom te su manje šanse da ćete učiniti impulzivnu kupnju. I tako uštedjeti pokoju kunu.