Kako usporiti starenje?

| Lifestyle |

Instagram/ @adelegrisoni

Seks nije samo igra i zabava, znanost je dokazala da ima i nevjerojatne zdravstvene prednosti.

Seksom se možete riješiti stresa, poboljšati kvalitetu sna, ojačati imunitet, ali i zbližiti se s partnerom.

Najnovija istraživanja pokazala su da se dobrobiti seksa ne zaustavljaju samo na ovom popisu. Ako imate seks najmanje jedno tjedno, živjet ćete duže.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Californiji obuhvatilo je 129 majki koje su bile u vezi. One su davale dnevne izvještaje o svom odnosu s partnerom, zadovoljstvom u vezi i koliko puta tjedno su imale seksualne odnose.

Osim izvještaja, istraživači su uzimali i uzorke krvi kako bi analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja. Istraživanje je trajalo sedam dana.

Kada su istraživači usporedili izvještaje žena s uzorcima krvi, došli su do zaključka da su žene koje su barem jednom tjedno imale seksualne odnose s partnerima imale znatno duže tjelomere, zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije, od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Tjelomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema mišljenju autora istraživanja. Ono što je pozitivno je da redovan seks može popraviti i produžiti tjelomere.

Prema ovim istraživanjima, osim što seks usporava starenje, njegova prednost je i što uspostavlja veću bliskost s partnerom.