Kako ublažiti opekline od sunca?

| Lifestyle |

 

Pretjerivanje sa sunčanjem nije nimalo bezazleno, a u nastavku vam donosimo savjete za ublaživanje opeklina od sunca.

Ljeto je i sve više vremena provodimo na otvorenom pa bismo trebali posvetiti dodatnu pažnju zaštiti od sunca.

Jogurt, točnije proteini koje sadrži, vam može pomoći u umirivanju upaljene kože. Također sadrži i mliječnu kiselinu koja pomaže u sprječavanju ljuštenja kože. Kako biste učinkovito nanijeli mlijeko na tijelo, ručnik namočite u jogurt i potom izgorjelu kožu natopite jogurtom kako biste je ohladili.

Preporučuje se i korištenje hladnih obloga kako bi se smanjio osjećaj pečenja.

Hladna voda će ohladiti vruću i izgorjelu kožu. Također će privremeno minimizirati bol širenjem temperaturnih impulsa.

Oblozi od crnog ili zelenog čaja su prirodan lijek za opekline od sunca jer sadrže prirodne polifenole koji imaju protuupalna svojstva. Da biste napravili vlastiti čajni oblog, skuhajte čaj i pričekajte da se ohladi. Zatim umočite ručnik u čaj i stavite na opečenu kožu.

Aloe vera gel također je dobar za vašu kožu jer biljka aloe vera ima sastojke protuupalnih svojstava koja mogu pomoći u liječenju opekotina. Aloe vera sadrži spoj zvan aloin koji ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju crvenila, oteklina i bolova, a može pomoći u ubrzavanju zacjeljivanja kod blagih do umjerenih opekotina.

Proizvode koji sadrže alkohol nemojte koristiti na koži dok je upaljena. Također se ne preporučuje ni korištenje maslaca za tijelo ili vazelina.

Spavanje pomaže u borbi protiv opeklina iako je pravi izazov. Pronađite što udobnije plahte. Dječji puder, ako ga pospete po posteljini, može minimizirati svrbež i bol pa se preporučuje imati ga pri ruci.