Kako tijekom svađe ne izreći nešto za čime ćete kasnije žaliti?

| Lifestyle |

Instagram/@juliamateian

Ljudi često žale zbog stvari koje izgovaraju u trenutku.

U jeku trenutka rasprave jedna od najgorih stvari koju možete učiniti je uroniti se u svoje emocije i usredotočiti se isključivo na njih na svoju štetu. Kada ne razmišljate o posljedicama, već samo o onome što osjećate, vaši odgovori u svađi postaju poput stavljanja benzina u vatru. Oni povećavaju plamen držeći ljutite i agresivne misli ispred i u središtu, čineći ga vjerojatnijim da ćete izreći nešto za čim ćete kasnije zažaliti.

No, postoji jednostavna strategija za hlađenje tih, vrućih, emocija. Kad vas netko uznemiri, pokušajte se pretvarati da ste druga osoba i promatrajte situaciju iz daljine. To je poznato kao samo-distanciranje ili proces mentalnog odstupanja od iskustva i gledanje na to kao odvojeno od sebe i kroz oči vanjskog promatrača. Takvo promatranje situacije može vam pomoći da ostanete pod kontrolom.

Kad ste psihološki distancirani od neke situacije, dobivate bolju perspektivu. Kao što se druga linija na kasi u trgovini može se činiti malo manjom ili je vaša nesretna, manje produktivna, kolegica na poslu uznemirena zbog osobnih problema, a ne samo lijena, tako ćete i svađe drugačije doživljavati ako ih gledate iz drugog kuta.

Ako se uspijete psihološki distancirati iz potencijalno eksplozivnih interakcija s prijateljima, obitelji, partnerima, pa čak i sa strancima manje je vjerojatne da će eksplodirati, a to će rezultirati s manje drame u vašim životima.