Kako sve možete koristiti limun?

| Lifestyle |

Limuni
Limuni

Osim osvježavajuće limunade, ukusne torte ili sladoleda, od limuna možete napraviti i nekoliko '"recepata'"koji će čišćenje kuće učiniti lakšim i bržim. Saznajte kako!

Limun
Limun

1. Očistite fuge
Zidovi kupaonica i kuhinja uglavnom su obloženi otpornim keramičkim pločicama, ali prljavština će se često zavući u uski prostor između pločica. Kako biste riješili problem, umočite staru četkicu za zube u limunov sok i na jednostavan način očistite fuge.

2. Daska za rezanje
Plastične i drvene daske za rezanje koristimo svakodnevno, a na njima režemo sve - od voća, povrća i kruha, pa do mesa. Tijekom vremena, daska će apsorbirati mirise raznih namirnica. Kako biste ih dezinficirali i uklonili bacile i neugodne mirise, na dasku utrljajte polovicu limuna, ostavite da djeluje 10 minuta i zatim isperite toplom vodom.

3. Posude za hranu
Baš poput dasaka za rezanje, plastične posude za hranu također "povlače" mirise. Neugodni mirisi, ali i mrlje će nestati ako posuđe natopite u sudoperu, kojeg ste napunili vodom i dodali malo limunovog soka.

4. Uklonite masnoću

Kako biste tijekom pranja posuđa efikasnije očistili masne lonce, svom deterdžentu za suđe dodajte malo limunovog soka.

5. Svežiji zrak
Dodajte nekoliko limuna u lonac s kipućom vodom. Drugi način je da narežete nekoliko limuna na kriške i stavite ih u posudu u koju ste stavili malo sode bikarbone.

6. Riješite se kamenca
Pomiješajte limunov sok i sol, i smjesu utrljajte na radnu površinu u kuhinji, kupaonske pločice ili na neku drugu površinu na kojoj imate kamenca ili jednostavno želite ukloniti prljavštinu.

7. Odčepite i osvježite odvod
Problem začepljenog odvoda možete riješiti ako u odvod prvo ulijete sodu bikarbonu, a zatim limunov sok.

8. Očistite prozore i ogledala
Kako biste svojim prozorskim staklima i ogledalima podarili besprijekoran sjaj, ne trebaju vam skupa sredstva za čišćenje. Na dvije litre vode dodajte četiri žlice limunovog soka i vaši prozori će zablistati.

9. Mirisan hladnjak
Neutralizirajte različite mirise u hladnjaku, tako što ćete u hladnjak staviti polovicu limuna. Za svjež miris mijenjajte ga jednom tjedno. Limun stavite na tanjurić, nikako u plastična vrata, jer će ih vremenom nagristi limunska kiselina.

10. Očistite ruke
Ako ste tijekom pripreme večere koristili crveni ili bijeli luk, neugodan miris na rukama ublažite limunovim sokom pa ih isperite vodom.

Limuni
Limuni