Kako se riješiti moljaca u ormaru?

| Lifestyle |

 

Instagram/@laclosetdesign

Moljci su mali leptiri uskih krila koji žive i hrane se u brašnu i voću, a često se uvlače i u naše domove.


Imaju vrlo jak osjet mirisa te tako komuniciraju, pronalaze prijatelje i otkrivaju hranu.

Moljci u ormaru mogu biti šokantan prizor osobito kada vam pojedu najdraži komad odjeće. Kako ih detektirati i na koji način ih se možete sigurno riješiti pročitajte u nastavku.


OD KUDA MOLJCI DOLAZE I NA ŠTO TREBATE OBRATITI POZORNOST?


Većinu letećih insekata obično privlači svjetlo, no moljci u odjeći,zapravo, se više vole skrivati ​​u mračnim, neometanim područjima kao što su ormari, ormarići i kutije. Oni se također zadržavaju u blizini svojih izvora hrane. Odrasli moljci nemaju usta, tako da su rupe u odjeći zapravo napravljene od njihovih ličinki . Znak oštećenja na vašoj odjeći upozorit će vas na mjesto polaganja jaja, a pozornost bi trebali obratiti na kokosove u uglovima vašeg ormara.KAKO SPRIJEČITI NASELJIVANJE MOLJACA U VAŠEM ORMARU?


Moljce uglavnom privlači ljudski znoj, kosa i ulje koje ostaje na odjeći. Posebno prirodna vlakana (vuna, perje, krzno, svila) pa je stoga važno oprati odjeću prije nego što ju pospremite u ormar, pogotovo ako ju odlažete na dulje vrijeme. Odjeću čuvajte u nepropusnim vrećici ili plastičnoj kutijama, nikako kartonskim jer njih moljci mogu prožvakati. Redovito usisavajte jer moljci svoja jaja odlažu i u tepihe, a garderobu držite prozračenom jer moljce privlači topao i vlažan prostor. Odjeću izrađenu od prirodnih vlakana vješajte na cedrovim vješalicama jer će one odbiti moljce. Stavite dodatne predmete izrađene od cedra u džepove odjeće ako su oni dugi.


KAKO SE RIJEŠITI INVAZIJE MOLJACA?


Operite svu odjeću na koje je koju su napali moljci na visokoj temperaturi ili ju stavite u zamrzivač na nekoliko dana kako bi ubili sva jajašca. Očistite sve ormare i namočite ih otopinom octa i vode. Redovito usisavajte, a možete napraviti i svoj vlastiti prirodni preparat koji će vašem ormaru pružiti lijep miris. U malu platnenu vrećicu stavite osušeni ružmarin, majčinu dušicu, klinčiće, lavandu ili lovorov list i objesite ih u svoj ormar i stavite u svoje ladice. Ulje ovih biljaka, poprskano po kontaminiranim područjima i odjeći, također može odbiti moljace.


ŠTO NE ČINI KADA IMATE MOLJCE


Pokušajte liječiti invazije moljca normalnim pesticidima ili proizvodima za koje ste provjerili da nemaju toksine jer oni mogu biti štetni ako se prenesu na vašu kožu kroz odjeću ili posteljinu. Također su štetni i za većinu kućnih ljubimaca.