Kako se riješiti virusa u domu prirodnim sredstvima za čišćenje?

| Lifestyle |

Kada je riječ o ubijanju virusa u vašem domu, najbolje rješenje za čišćenje su zdrave alternative koje su snažne, ekološki prihvatljive i jeftine.

Mnoga uobičajena, kupljena sredstva za čišćenje u kućanstvu sadrže mješavinu štetnih kemikalija – od kancerogenih tvari do tvari koje uzrokuju alergije.

U nastavku vam donosimo 5 prirodnih sredstva za čišćenje površina u vašem domu koje možete  napraviti kod kuće.

Univerzalno sredstvo za čišćenje

Jednostavan sprej za čišćenje napravite miješanjem 1 šalice destiliranog ili jabučnog octa s 2 šalice vode i dodajte pet kapi eteričnog ulja. Stavite mješavinu u sprej bocu i potresite. Naša omiljena eterična ulja su „lopovsko“ eterično ulje (thieves oil – spoj nekoliko različitih eteričnih ulja)  ili ulje čajevca. Antivirusne, antibakterijske aromatične mješavine iznimno su moćne i nekada su služile kao zaštita protiv kuge. No, ključan je miris koji će prekriti miris octa veoma uspješno.

Deodorizacijsko sredstvo

Jednostavno rješenje koje spaja sodu bikarbonu i vodu, najjednostavniji je način da se riješite neželjenih mirisa i ostavite prostor svježim i čistim. Da biste uklonili neželjene mirise, pomiješajte četiri žlice sode bikarbone u 1 litru tople vode. Prelijte otopinu po površini i obrišite je sa spužvom.

Topla voda i ocat

Kao sredstvo za čišćenje, ocat je najlakši i najjeftiniji trik. Miješanje jednakog dijela tople vode i destiliranog ili jabučnog octa čini jednostavno anti-bakterijsko sredstvo za sve površine, od podova do pločica, laminata i linoleuma.

Sredstvo za dezinfekciju daski

Opasne bakterije često borave na vrhu ploče za rezanje i kuhinjskim površinama. Za jednostavno, organsko čišćenje sve što trebate je topla voda, limun, ocat i sol. Operite dasku za rezanje u otopini jednakih dijelova tople vode i octa. Iskoristite pola limuna, malo pošpricajte octom te dobro očistite dasku uklanjanjem svih mirise. Dodajte soli i trljajte s limunom koji će tako ukloniti sve neželjene mrlje. Isperite vodom i osušite.

Sredstvo za čišćenje drva

Kako bi očuvali sav drveni namještaj i površine, pomiješajte 2 šalice vruće vode s 1 i 1/2 žlicom maslinovog ulja i 1 žličicom soka od limuna. To jednostavno rješenje čini sigurno i jednostavno sredstvo za čišćenje bilo koje drvene površine.

Sredstvo za čišćenje kamena

Prilikom čišćenja mramora, granita ili prirodnog kamena, nježno rješenje za čišćenje sastoji se od 2 šalice tople vode i par kapi blagog deterdženta za pranje suđa. Jednostavno pomiješajte deterdžent s vodom, koristite spužvu za čišćenje površine i isperite vodom. Prilikom odabira deterdženta, klonite se mirisa citrusa i octa, čija bi kiselost mogla nagrizati kamen.