Kako se riješiti stresa na kreativan način za vrijeme samoizolacije?

| Lifestyle |

Instagram/@thefashionfraction

Slikanje je aktivnost koja je u današnje vrijeme pretežno rezervirana za satove likovne umjetnosti u osnovnim školama.

No, ono je prema brojnim stručnjacima savršena aktivnost za smanjenje stresa.

Prema brojnim stručnjacima trebali biste što češće slikati, bez obzira na dob ili poimate li sebe kao umjetnika ili u potpunosti ne nadarenu osobu za bilo koji oblik stvaranja umjetnosti.

Naime, slikanje je vrlo jednostavna terapija koju si baš svatko može priuštiti.

Lagani potezi kistom i gledanje razlijevanja pigmenata boje na papiru ima terapeutsko djelovanje, a sam čin slikanja nas smiruje, pomlađuje naš duh, energizira i opušta. Kada slikamo postojimo samo u svijetu boje te smo u potpunosti fokusirani na pretvaranje naše vizije u stvarnost na papiru.

Upravo nam to pomaže da u potpunosti zaboravimo sve loše što nam se događa te nas vraća u djetinjstvo, vrijeme kada nismo bili opterećeni problemima koji nas okružuju.

Slikanje se često koristi i kao terapija kod osoba s disleksijom, demencijom, shizofrenijom, kod osoba s bilo kojim oblikom tjelesnog invaliditeta pa čak i kod osoba koje su u prošlosti pretrpjele zlostavljanje ili veliku traumu.

Naime, slikanje ili art terapija je oblik psihoterapije koji primjenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije, a smisao terapije vodenim bojama nije u tome da stvorite savršeno umjetničko djelo, već da istražujete vlastite afinitete, najdraže boje te da pronađete elemente koji vas najviše smiruju, nešto samo vaše i nešto što, možda, samo vi razumijete.

Ako ste ikada razmišljali o tome da počnete slikati, vrijeme samoizolacije je savršena je prilika za to.

Pripremite svoje kistove, boje i platno i riješite se stresa na kreativan način!