Kako se riješiti prehlade preko noći?

| Lifestyle |

Foto: Lifestyle Merchants
Foto: Lifestyle Merchants

 Svima nam je poznat ovaj trenutak: grebe vas grlo, nosnice postanu osjetljive, javlja se pulsirajuća glavobolja - službeno je, dobivate prehladu. Znate da će vam uskoro kašalj, kihanje i puhanje nosa postati glavna zanimacija u danu.

Iako se kroz cijelu zimu trudimo održati imunitet snažnim, ponekad nam se prehlada potkrade i ne možemo joj se oduprijeti danima. E pa, danas ćemo im stati na kraj! Otkrili smo super trikove kako je se riješiti preko noći...

JEDITE ČEŠNJAK

Češnjak je moćan antioksidant s antimikrobima i antibiotičkim svojstvima. Također pomaže kod začepljenih dišnih puteva koje vežemo uz prehladu i gripu. Pojedite jedan komadić češnjaka svaka 3-4 sata i osjećat ćete se bolje do jutra. 

POKUŠAJTE SA SUPLEMENTIMA

Svega 500 do 1000 mg vitamina C dnevno će biti dovoljno da se uspješno othrvate s prehladom. Jednostavan način da budete sigurni kako konzumirate dovoljnu količinu vitamina je upravo putem suplementa. 

Pileća juha
Pileća juha

JEDITE PILEĆU JUHU

Da, da, ovo nam je mama stalno govorilo. A kako se čini, postoji i znanstveno objašnjenje za ovo. Proteini i minerali iz piletine (samo bijelog mesa) ojačavaju imunološki sustav, a antioksidanti koji su otpušteni za vrijeme kuhanja piletine kemijski sliče lijeku za bronhitis.

NOSITE MOKRE ČARAPE (STVARNO!)

Ova neobična metoda djeluje na prirodnu fiziologiju tijela te liječi sve od prehlada i glavobolja pa do problema s nesanicom. Kada stavite mokre čarape na noge, hladna temperatura uzrokuje pojačan protok krvi kako bi se tijelo zagrijalo. Ova vrsta cirkulacije učinit će upravo ono što i inače radi samo malo intenzivnije - donosi nutrijente i odnosi toksine. Prvo dobro zagrijte stopala (primjerice u vrućoj kupci), zatim obucite hladne mokre čarape i preko njih par suhih (ili čak plastične vrećice) kako biste mogli leći u krevet - ujutro ćete se probuditi osjećajući se puno bolje.  

OSTANITE HIDRATIZIRANI

Osim vode koja vam je nužno potrebna da ostane hidratizirani, tako ćete održati grlo i dišne puteve dovoljno vlažnima. Topli napici također su jako važni jer udisanjem pare stimulirate cilije (male strukture slične dlačicama, koje zaustavljaju prolaz bakterijama u nosu). 

POKUŠAJTE S JABUČNIM OCTOM

Jabučni ocat je odličan za smirivanje upaljenog grla. Bakterije mrze kiseline, prema tome ovaj čaroban napitak mogao bi ih držati na udaljenosti. Uz to, odličan je i protiv nadutosti i akna te pojačava razinu energije.