Kako se riješiti mrlja od čokolade?

| Lifestyle |

Čokolada ima nevjerojatan okus, ali zaboravljate ga kada ugledate mrlju od čokolade na vašem omiljenom komadu odjeće.

Čokoladu je teško skinuti s odjeće zbog crnog kakaa i maslaca koje sadrži kako bi bila ukusna. Ipak, ako brzo reagirate, nije sva nada izgubljena.

Za uklanjanje mrlja od čokolade trebat će vam:

  1. Sok od limuna
  2. Deterdžent za suđe
  3. Alkoholni ocat
  4. Deterdžent za rublje
Biobaza

Prvo nakapajte malo limunovog soka na krpu koju ćete ostaviti na mrlji od čokolade minutu ili dvije. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta dok mrlja ne nestane. Operite vaš uprljani odjevni predmet u mašini za pranje rublja i ostavite da se osuši.

U slučaju da imate veću mrlju koja zahtijeva više truda oko uklanjanja, koristite se metodom pomoću deterdženta za suđe. Prvo istrljajte mrlju limunovim sokom. Zadnju stranu mrlje isperite toplom vodom. Potom pomiješajte jednu žlicu deterdženta za suđe s tri šalice vode. Držite umrljanu površinu potopljenu u ovu otopinu otprilike 15 minuta.

Mrlju možete očistiti i tako što ćete na nju staviti krpu natopljenu alkoholnim octom. Neka ocat tako stoji na umrljanom području deset minuta ili više. Potom isperite zadnju stranu mrlje hladnom vodom.

U međuvremenu pomiješajte jednu žlicu deterdženta za rublje i dvije šalice vode. Nanesite tu mješavinu sa zadnje strane mrlje i neka stoji 10 do 15 minuta. Operite odjeću u hladnoj vodi i ostavite da se osuši.

U 90 posto slučajeva navedena tehnika će funkcionirati kada je uklanjanje mrlja u pitanju. No, mrlje koje su predugo bile na materijalu nećete ukloniti tako lako. Ako se umorite od pokušavanja, odnesite svoju odjeću na kemijsko čišćenje i provjerite mogu li mrlje biti uklonjene.