Kako se nositi s otkazom?

| Lifestyle |

Dobivanje otkaza može uzrokovati ozbiljne probleme i znatnu količinu stresa.

Kao i nakon svakog gubitka koji možemo doživjeti, nakon gubitka posla su moguće različite faze poput ljutnje, tuge pa čak i depresije, a nerijetko se javljaju i strah i panika.

Ako se zateknete u takvoj životnoj situaciji, postoji nekoliko načina na koje se možete oduprijeti očajavanju i boriti protiv negativnih osjećaja.

Kraj jednoga razdoblja koji označava gubitak posla ujedno može značiti i početak novog, boljeg i uzbudljivijeg. Ponekad je ljudima potrebna promjena, a da toga ni sami nisu svjesni. Zapitajte se što želite raditi i jeste li u fazi za isprobavanje nečeg novog te istražite kako možete ostvariti svoje želje.

Iskoristite slobodno vrijeme koje ste dobili da se posvetite učenju i usavršavanju nekih novih vještina koje će biti potrebne za novi posao.

Sredite svoj životopis, šaljite molbe i prijavljujete se na oglase za poslove. Potragu za poslom shvatite kao zadatak kojemu je potrebno ozbiljno se posvetiti. Svaki razgovor za posao ujedno je i vježba. Nova pitanja koja ćete čuti na razgovorima mogu vas potaknuti na dodatno razmišljanje, a možda i naučite nešto novo o sebi.

Održavanje rutine poput ranijeg ustajanja i odlaska na spavanje može imati jako pozitivan utjecaj. Vrijeme koje biste nakon ustajanja provodili na poslu iskoristite za rješavanje obveza za koje prije niste imali vremena. Posvetite se tjelovježbi i sportskim aktivnostima, bez izgovora, i učinite nešto dobro za sebe.

Izdvojite vrijeme da se družite s prijateljima. Razgovarajte o svojim osjećajima s osobama za koje smatrate da bi vam mogle pomoći da se osjećate bolje. Koliko god to ponekad bilo teško, ostanite pozitivni i ne gubite nadu jer će možda već sutra uslijediti početak vaše nove karijere i blistave budućnosti.