Kako se lakše probuditi?

| Lifestyle |

Instagram/@lisadanielle__

Za puno ljudi buđenje nije lako, a može biti i još teže u jesenskim i zimskim mjesecima kada su dani sve kraći i mračniji.

Manjak sunčeve svjetlosti u ovo doba godine znači da naš mozak proizvodi više hormona zvanog melatonin, koji nas čini uspavanijima, no inače.

Na sreću postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da ujutro lakše ustanete, a pročitati ih možete u nastavku.

Uključite svjetlo

Vaš tjelesni sat izravno je povezan sa svjetlošću i tamom. Tako da, prvo izlaganje jakoj svjetlosti, po mogućnosti sunčevoj svjetlosti, ujutro će vam pomoći da brže ustanete i krenete s dnevnim obvezama.

Naime, jarko svjetlo suzbija proizvodnju melatonina i aktivira fazu buđenja, koje je zimi iznimno teško zbog toga što tamnija jutra sprječavaju vaše normalno jutarnje ponašanje.

Naspavajte se

Suprotno mišljenjima stručnjaka da bismo trebali spavati barem šest sati svake noći, vaša potreba za spavanjem genetski je određena, poput visine ili veličine cipela. Bilo gdje između tri i 11 sati može se smatrati normalnim, ali dobivanje prave količine sna za vas je ključno.

 Da biste utvrdili koliko vam je sati sna potrebno, obratite pozornost na to kako se osjećate. Ako se tijekom dana osjećate budnima, onda ste imali dovoljno sna, a ako ne, vjerojatno vam fali sna.

Pokušajte oduzeti ili dodati sat vremena kako biste pronašli svoj ravnotežu.

Spavajte u pravo vrijeme

Vaš tjelesni sat diktira jeste li jutarnja osoba ili noćna sova. To, također, utječe na vrhunce i padove vašeg raspoloženja tijekom dana. Iako vrijeme našeg spavanja može biti diktirano našim životom i zanimanjem, sat vašeg tijela može se izmijeniti, ali to zahtijeva trud.

Ustanovite koje je vaše vrijeme za spavanje i uvijek spavajte u isto vrijeme kako bi stekli ritam.

Budite se uvijek  isto vrijeme

Tijelo žudi za pravilnošću, tako da je određeno vrijeme buđenja povoljno za ustajanje ujutro. Vaše vas tijelo priprema da se probudite oko sat i pol prije nego što se zapravo budite. Ulaskom u rutinu saznanja kada se treba probuditi, na kraju vaše tijelo može maksimalno iskoristiti svoju priliku za spavanje i prirodno se pripremiti za ustajanje.

Prestanite odgađati alarm

Jednostavno rečeno, drijemanje štetno utječe na lako buđenje. Vaše tijelo teži za što manje nesmetanog sna. Ako se probudite i pritisnete tipku za odgodu, taj 'miroljubivi' san gotovo će sigurno biti manje koristan od neprekidnog sna koji biste imali da ste postavili alarm za vrijeme u koje morate ustati.

Zato odaberite vrijeme kada morate ustati kako ne biste pritiskali gumb za odgodu jer će vam se to dugoročno isplatiti.