Kako se boriti protiv depresije prirodnim putem?

| Lifestyle |

Većina ljudi barem jednom kroz život doživi depresivno stanje. Bilo to zbog posla, djece, neprežaljene ljubavi ili životne tragedije, svatko se s depresijom i tjeskobom nosi na svoj način.

Ako ste probali skoro sve, a i dalje patite od promjena raspoloženja, manjka energije ili depresije, vrijeme je da se okrenete prehrani. Zašto? Zdrave prehrambene navike stabilizirat će kemikalije u organizmu odgovorne za depresiju i bit ćete na pola puta u borbi protiv ove opake bolesti.

U nastavku vam donosimo 5 prijedloga za prirodno liječenje depresije.

Ugljikohidrati
Serotonin je glavna kemikalija koja stimulira mirnoću vašeg organizma, a kako bi održali njen normalan nivo, potrebni su ugljikohidrati. Ako ste ih se zbog dijete u potpunosti odrekli, budite spremni na promjene raspoloženja i tjeskobu.

Zeleno povrće
Grašak ili špinat bogat su izvor folnih kiselina koje igraju jednu od glavnih uloga u proizvodnji već spomenutog serotonina. Također, izvrstan su izvor vitamina C i vlakana.

Omega 3 masne kiseline
Riba poput skuše ili lososa prepuna je omega 3 masnih kiselina koje pomažu u sprječavanju različitih zdravstvenih poremećaja koje uključuju depresiju.

Vitamin E
Ovaj specifičan vitamin odličan je antioksidans koji se nalazi u raznim uljima. Naravno, zbog ostalih zdravstvenih komplikacija, uvijek je bolje koristiti maslinovo umjesto običnog ulja.

Zobena kaša
Vrlo efektivna u borbi protiv depresije, zobena kaša sadrži folnu kiselinu, pantotensku kiselinu te vitamine B1 i B6. Zobena kaša još se smatra i nisko glikemičnom hranom koja se polagano razgrađuje i sprječava nagle promjene raspoloženja.