Kako sa sigurnošću otkriti da li vas netko laže?

| Lifestyle |

Malo je stvari frustrirajuće kao kad sumnjate da vas suradnik, cimerica ili rođak lažu, no u mnogim slučajevima nije lako otkriti što je istina, a što nije. Navigacija tuđe laži može biti prepredena i osjetljiva, ali postoji strategija koju su nedavno predstavili psiholozi i koja bi nam mogla pomoći pri otkrivanju da li nas netko laže - pa čak i ori otkrivanju istine.

Timothy Luke i kolege s John Jay Collegea razvili su tehniku pod nazivom "Strateško korištenje dokaza" (Strategic Use of Evidence - SUE). Riječ je proceduri kojom se koriste osobe zadužene za provedbu zakona kako bi utvrdile jesu li im ispitanici lagali tijekom intervjua zbog kaznene sumnje. Trik SUE postupka jest korištenje preusmjerenog pristupa prilikom suočavanja s pojedincem u kojeg sumnjate da laže. Prirodna strategija je prijeći pravo na stvar, predstavljajući činjenice koje znate i prozivajući drugu osobu zbog stvari za koje mislite da su nedosljedne - no, tu ste u krivu.

Umjesto toga, Luke i kolege predlažu da krenete s pitanjem koje omogućuje široku, slobodnu priču o slučaju u pitanju - bilo da je slanje e-pošte, plaćanje računa ili briga o nekoj drugoj stvari. Nakon što predstave svoju stranu priče, možete započeti s iznimno specifičnim pitanjima. Tako se pojedinca stavlja u poziciju u kojoj mora smisliti nove laži, odnosno odlučiti hoće li nastaviti prikriti tragove ili jednostavno reći istinu.