Kako realizirati dobru novogodišnju odluku

| Lifestyle |


Najpopularnije novogodišnje odluke

Kraj jedne i početak druge godine neminovno donose razmišljanje o odlukama i stvarima koje želimo mijenjati na sebi i oko sebe. Prvi siječanj datum je kada mnogi od nas kreću s novogodišnjih odlukama koje se često temelje na gubitku kilograma, prestanku pušenja, prestanku ispijanja alkohola, ali i početku zdravije prehrane te na početku vježbanja. No, činjenica je da čak 60 posto novogodišnjih odluka propadne u prva tri mjeseca nove godine.

Malenim koracima do realnih ciljeva

Tek 15-ak posto ljudi koji donesu novogodišnju odluku provede ju do kraja. Ovako malen broj provedenih novogodišnjih odluka leži u problemu što ljudima nije lako ni jednostavno mijenjati određene obrasce ponašanja, prehrane te razmišljanja. No, s malenim koracima i s malenim promjenama u ponašanju te razmišljanju i novogodišnja odluka o gubitku kilograma i redovitijem vježbanju vrlo je lako ostvariva. Iako nije problem u donošenju dobrih odluka, najveći problem leži u tome što ih se ne držimo.

„Prestati pušiti najlakša je stvar na svijetu. Pogledajte mene, ja sam prestao tisuću puta“, riječi su poznatog američkog književnika Marka Twaina kojima se dokazuje upravo to, nije važno prestati pušiti nego ne pušiti. Isti se princip može upotrijebiti na sve ostale novogodišnje odluke. Upravo je prestanak pušenja, uz gubitak kilograma, najčešća novogodišnja odluka mnogih. Najvažnije je postavljanje manjih i realnih ciljeva, poput neću pušiti tjedan dana pa nakon njih odredite cilj na sljedećih tjedan dana i tako dalje. Takav princip postavljanja realnijih i manjih ciljeva dovodi do radikalnih promjena stila života, ali i razmišljanja.

Ovom se metodom koristi i poznati trener, kategorizirani vrhunski sportaš te višestruki državni, međunarodni i europski prvak u fitnesu i bodybuildingu, Marko Barić. Njega i njegov rad prepoznat je od mnogih jer treninge i način prehrane prilagođava navikama, stilu života i mogućnostima klijenta.

Marko Barić

Kuhajte i vježbajte s ljubavlju

„Navike se mijenjaju blago, ali temeljito. Rezultati ne dolaze kroz muku i znoj već malim modifikacijama i postavljanjem realnih ciljeva. Edukacija i razbijanje stereotipa o prehrani otvaraju klijentu vrata u potpuno novu dimenziju rada na sebi. Priprema hrane treba biti zabavna, brza i jednostavna. Trebamo kuhati s ljubavlju, a isto tako trebamo vježbati s ljubavlju“, istaknuo je Marko koji je ambasador vodećeg svjetskog brenda suplemenata, MyProtein, a ujedno je i autor programa Life will fit.

Marko se bavi i mentalnom pripremom vrhunskih sportaša te proširuje svoje znanje i iskustvo na NLP (neurolingvističko programiranje) edukacijama na kojima uči tehnike koje doprinose vrhunskim rezultatima. Ono što je naučio na edukacijama svakodnevno prenosi svojim klijentima s kojima na istoj bazi razbija mnoge barijere, bilo da su fizičke ili psihičke.

Razbijte barijeru 'Ja to ne mogu!'

„Najvažnije je razbiti psihičku barijeru 'Ja to ne mogu!'. Kada se ona razbije i kada čovjek uz sebe ima nekoga tko ga gura i tko mu je podrška, sve se može napraviti“, dodaje Marko koji na svojoj edukativnoj Facebook stranici, koju prati više od 46.740 ljudi, uz vježbe za određene skupine mišića daje i savjete o prehrani i načinima pripreme hrane. Svaki dan i svaki novi zdraviji klijent potvrđuju da Markov program djeluje te da svaka novogodišnja odluka u 2016. godini neće pasti u zaborav.