Kako preživjeti dan nakon novogodišnje noći?

| Lifestyle |

Instagram/@camilacoelho

Iz kojeg god razloga da se iza vas nalazi neprospavana noć, preživjeti sljedeći dan vjerojatno će biti jako težak zadatak.

31.12. obilježava najluđu noć u godini, a nakon što se kazaljke na satu u ponoć poklope službeno započinje i novo desetljeće.

Nova godina zasigurno je noć zbog koje nećete spavati, a mi vam u nastavku donosim savjete kako preživjeti sljedeći dan. 

Sunce

Ako ste jedni od onih koji neće dočekati zoru te će se probuditi u pristojno vrijeme, razmaknite zavjese, odbacite sunčane naočale i upijajte zrake sunca koje će vas razbuditi.

Jutarnje sunce pozitivno djeluje na ljudski organizam jer utječe na proizvodnju hormona koji su zaslužni za razbuđivanje.

Hrana i voda

U razbuđivanju vam uvelike može pomoći kvalitetan doručak, ako ga pojedete u roku od sat vremena nakon buđenja.

Kombinacija proteina i zdravih masti održat će vas sitim i budnim neko vrijeme, ali nemojte zaboraviti da je vaš najbolji saveznik kada sete neispavani je voda.

Konzumacija dovoljne količine vode može smanjiti učinke neispavanosti, a preporučuje se izbjegavati šećer  jer on kratkoročno daje energiju i nakon prvotne navale ponovno postajete iscrpljeni.

Konzumirajte male i lagane  obroke, kroz dan, koji vam neće teško sjesti na želudac.

Naime, veliki obroci samo će vas dodatno uspavati.

Kava

Većina nas ujutro prvo poseže za kavom, ali bilobi dobro da nakon buđenja pričekate s konzumacijom ovog omiljenog napitka.

Kofeinu treba otprilike pola sata da počinje djelovati i taj učinak traje dva do tri sata.

Šalice kave rasporedite kroz dan i pokušajte ne konzumirati kofein nakon 15 sati jer se on u organizmu zadržava do 7 sati pa to nije pogodno ako kasnije želite zaspati.

San

Nekima obaveze ne staju s krajem radnog vremena pa tako ni s početkom nove godine te ih od kreveta i udobnog madraca dijeli još nekoliko sati.

Popodnevni odmor od 15-20 minuta osvježit će vas bez da se osjećate zbunjeno, ali

dobro pripazite da odmor ne potraje duže od 20 minuta jer ćete tada postati još više razdražljivi.

Kada napokon dođe vrijeme za spavanje pokušajte se distancirati od svih stvari koje bi mogle ometati vaš san te legnite barem sat vremena ranije nego što biste to inače napravili kako bi nadoknadili vrijeme spavanja koje vam nedostaje.