Kako prestati prekomjerno razmišljati?

| Lifestyle |

Instagram/@marianna_hewitt
Instagram/@marianna_hewitt

Kada nam se desi neka nenadana situacija, koja u nama budi osjećaj ljutnje ili bijesa, imamo tendenciju neprestano razmišljati o tome što se moglo desiti ili što smo trebali reći  ili učiniti.

Prekomjerno razmišljanje se kategorizira kao opsesivno razmišljanje koje uključuje prekomjerne, ponavljajuće misli ili teme koje ometaju druge oblike mentalnih aktivnosti.

Obično ne razmišljamo o nevjerojatnim životnim uspjesima ili stvarima koje nas čine sretnima. Većinu vremena prekomjerno razmišljanje započinje našim strahom od nepoznatog i odatle o izmiče kontroli i počinje nas ometati u svakodnevnim životima.

U nastavku pročitajte savjete kako prestati prekomjerno razmišljati.

Zamrznite se na sekundu

Zaustavite ono što radite, zatvorite oči i usredotočite se na disanje bez da ga mijenjate.  Dok se misli i osjećaji pojavljuju, pokušajte ih objektivno sagledati, kao da ih gledate na filmskom platnu. Nastavite disati kao i obično, promatrajući svoje misli sve dok se ne osjetite dovoljno dobro da otvorite oči i pređete na sve te stvari koje morate učiniti.

Koristite pozitivne potvrde

Ako vam se um stalno vrti oko onoga o čemu razmišljate, odaberite ohrabrujuću mantru i ponavljate sebi da dajete sve od sebe te da će sve biti u redu.

Odvratite pažnju

Kada duboki udisaji i mantre nisu dovoljni, zapitajte se znate li zaista, bez razumne sumnje, bi drugačiji ishod stvari promijenio nešto u vašem životu. Ako je odgovor ne, shvatit ćete da se bez veze nervirate oko stvari koje ne možete promijeniti. Zato ih izbacite iz svojih misli i okupirajte se drugim stvarima koje će vas udaljiti od te teme. Što se manje fokusirate na taj nered u glavi, to on ima manje moći nad vama.

Napravite digitalni detoks

Pregledavanje društvenih mreža i googlanje vlastitih simptoma može napraviti više štete nego koristi. Pokušajte se udaljiti od svih digitalnih medija i otiđite u prirodu s prijateljima i uživajte ne razmišljajući o onome što ne možete promijeniti.