Kako prepoznati otrovne tvari u stanu?

| Lifestyle |

Kako prepoznati otrovne tvari u stanu?
Kako prepoznati otrovne tvari u stanu?

Znamo da ideja o tome da biste morali svoj dom detaljno pregledati ne biste li možda pronašli izvor toksina zvuči zastrašujuće, no prihvatite to kao dnevnu rutinu čišćenja stana. Pogotovo sada kada smo okruženi medijskim natpisima i pričama koje ne lažu kada govore o toksinima koji izazivaju rak i ostale bolesti.

Svakako, ne mislimo da morate svaki dan kontrolirati svaki kutak sobe, no jednom mjesečno pregledati kuteve stana koji nisu vidljivi ili jedanput godišnje kontrolirati cijevi bilo bi sasvim dovoljno kako biste zaštitili svoju obitelj i sebe. Kako bismo vam malo olakšali posao naveli smo 4 najveća izvora toksina koja nažalost često susrećemo u domu te kako ih se riješiti.

Potražite vlagu/plijesan po zidovima

U ovakvoj je prostoriji nastanak plijesni neminovna
U ovakvoj je prostoriji nastanak plijesni neminovna

Plijesan je najčešći toksin koji pronalazimo u domovima. Te gljive koje nastaju kada vlaga stupi u kontakt s građevinskim materijalom vaše imovine, mogu uzrokovati zdravstvene probleme i strukturalna oštećenje ogromnih razmjera.

Plijesan je najlakše uočiti pomoću vlastitih osjetila. Crne, bijele ili zelene izrasline, posebno na područjima gdje je vidljivo curenje ili vlaga, osim što ćete ih vidjeti, također ćete ih i namirisati. Mala područja gdje je izbila vlaga možete sankcionirati sami – sve što vam je potrebno je izbjeljivač i zakrpa mjesta koje curi. No radi li se o većoj površini, popravak će morati obaviti profesionalci.

Testirajte stan na radon

I nove stanove testirajte na radan
I nove stanove testirajte na radon

Radon je plin koji dokazano uzrokuje rak pluća. Posebno je opasan jer ga ne možete omirisati niti okusiti, stoga postoji mogućnost da vaša obitelj i vi taj plin udišete već neko vrijeme bez znanja. Novi kupci stanova svakako trebaju tražiti takva testiranja i ugovorom tražiti da se ona provode sustavno.

Radon nastaje prirodnim, ali radioaktinim raspadanjem urana iz tla, stijena i vode koji onda odlazi u zrak i postaje plin. Srećom, radon profesionalci lako testiraju – ako rezultati mjerenja pokazuju 4 pCi/L ili više, morat ćete ugraditi sustav za smanjenje radona kojeg je lako instalirati unutar stana.

Saznajte više o azbestu

Stariji stanovi često su izolirani azbestom - pripazite!
Stariji stanovi često su izolirani azbestom - pripazite!

Vjerojatno ste čuli horor priče o azbestu, no to je materijal koji se od 1920. do 1970. godine koristio kao izolacijski materijal u gotovo svim domovima. Danas znamo da produljena izloženost azbestu uzrokuje rak pluća.

Stoga će se s ovim problemom najvjerojatnije susresti oni koji posjeduju starije nekretnine ili koji imaju namjeru kupiti takvu. Nažalost, vi tu ne možete ništa. Za slučajeve azbesta baviti se mogu isključivo profesionalci koji posjeduju opremu zbog koje im azbest ne može ništa.  Na vama je samo da provjerite postoji li on u vašoj blizini.

Štitite se od otrovnih izvora

Dobra ventilacija i prirodni materijali ključ su zdravog življenja
Dobra ventilacija i prirodni materijali ključ su zdravog življenja

Gore navedena tri otrova nisu jedina s kojima s možemo susresti u stanu, no svakako jesu najopasnija. No želite li još više paziti na izvore toksina, svakako je jako bitno napraviti dobar sustav ventilacije pa čak i uključivanje filtera zraka koji će svakako smanjiti mogućnost alergija. Pazite i na proizvode koje kupujete –  oni moraju biti prirodne proizvodnje bez djelovanja jakih kemikalija. Možda jesu skuplji, no vjerujte, kada je riječ o toksinima, svakako se isplati dati koju kunu više.