Kako prepoznati emocionalnu prevaru?

| Lifestyle |

Instagram/ @gypsea_lust

Emocionalna prevara može biti gora od one fizičke, a najgori dio svega jest činjenica da niste sigurni događa li se to ili ste sve umislili.

Ovakvu vrstu prevare jako je teško razotkriti zbog manjka fizičkih dokaza. Osoba koja sumnja na emocionalnu prevaru s vremenom postaje razdražljiva i nesigurna te sama sebi kreće ići na živce. Ne postoji fiksna definicija za emocionalnu prevaru jer je to koncept koji se stalno razvija.

Jedno je blisko, platonsko prijateljstvo. Ali, ako ste u monogamnom odnosu i nalazite se da na dnevnoj bazi razmjenjujete poruke s, recimo, suradnikom, za koje ne želite da vaš partner sazna, možda se okrećete području emocionalne afere.

No, emocionalna nevjera ima tri komponente: emocionalnu vezu, tajnost i element erotike. U današnje vrijeme lakše nego ikada započeti emocionalnu vezu jer mobiteli i društveni mediji čine ljude pristupačnim 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Kako znate da vas vaš partner emocionalno vara? U nastavku pročitajte znakove po kojima možete prepoznati emocionalnu prevaru.

Ne pušta vas blizu svog telefona

Uvijek skriva mobitel tako da ne možete vidjeti apsolutno ništa. Kada vam nešto pokazuje ne dopuštaju vam da primite njihov mobitel u ruke, već su oni uvijek u kontroli. Ako je riječ o ponašanju netipičnom za tu osobu, onda ona definitivno nešto skriva.

Dijele sve manje stvari s vama

U zdravom odnosu, važno je otvoreno razgovarati o tome što se događa u vašim životima, čak i ako je to samo dosadna svakodnevna stvar. Dakle, ako vaš partner prestane dijeliti stvari s vama i na postavlja pitanja  odgovara s odgovorima  trećeg razreda ("dobro", "ništa", "dobro"), to predstavlja crvenu zastavu. Možda vas izbjegavaju jer znaju da su učinili nešto loše. Ili, još gore od toga, možda to vrijeme troše na komunikaciju s nekim drugim..

Više se ne osjećate kao prioritet.

Za razliku od afere na jednu noći, emocionalna prevara zahtijeva vrijeme i energiju osobe koja je uključena u nju, s obzirom na njezinu intimnu prirodu. Dakle, ako se počnete osjećati kao naknadna misao umjesto prioriteta, možda je vaš partner previše zaokupljen nekom drugom osobom. Isto se može reći i ako je vaš partner učestalo počinje otkazati planove s vama u posljednjem trenutku. Zapitajte se da li se prema vama postupa pravedno i da li se ponašanje vašeg partnera doima isključeno? Ako odgovor na to pitanje ne, vrijeme je da porazgovarate sa svojim partnerom.

Više niste intimni kao prije

Dakle, ako vaša druga polovica više ne inicira intimnost u spavaćoj sobi ili se čini odsutnom  tijekom čina, to je mogući razlog za zabrinutost, osobito ako niste svjesni nekih većih problema koji se trenutno događaju u njihovom životu. Bilo da je to odnos, ljubljenje ili držanje za ruke, fizička intimnost je ogroman i vitalan dio uspješne veze, a svaka nagla promjena u tom odjelu može biti znak većeg problema.

Partner vas optužuje da ste vi ti koji želite prekid

Ako imate osjećaj da partner stalno započinje svađu, moguće je da traži jednostavan izlaz iz veze. Neki ljudi znaju ići toliko daleko da partnera optužuju za varanje ili želju za prekidom iako su oni ti žele koji to zapravo žele.