Kako pravilno regulirati metabolizam?

| Lifestyle |

Ako ste ikada pitali zašto vaša stroga dijeta i neprestano vježbanje ne daju rezultate koje tražite, to gotovo sigurno ima neke veze s metabolizmom. Najjednostavnije rečeno, metabolizam je proces u kojem naše tijelo pretvara hranu i piće u energiju. I dok većina ljudi zna da sporiji metabolizam ubrzava debljanje i usporava mršavljenje, takav metabolizam može nas učiniti osjetljivijima na stvari kao što su bolesti srca, autoimune bolesti i dijabetes. Dobra vijest je ta što metabolizam možete regulirati pomoću određenog načina života i izbora prehrane.

Najvažnija stvar koju možete učiniti za svoj metabolizam je izbjegavanje prerađene hrane. David Ludwig, autor knjige Always Hungry?, ističe da je prerađena hrana onesposobljuje inzulin, koji je primarni hormon kada je u pitanju reguliranje metabolizma. "Prerađena hrana postavlja pozornicu za prejedanje i oštećenje metabolizma", objašnjava on. "Visoke razine inzulina zadržavaju masnoće zaključane daleko u skladištima", kaže on, dodajući da upravo taj proces čini to da teže palimo masnoće. Umjesto konzumacije prerađene hrane, dr. Ludwig sugerira da jedete više masnoća, jer kako ističe, "mast ima gotovo nikakvog utjecaja na razinu inzulina." U stvari, dr. Ludwig preporučuje da se pola vaše svakodnevne prehrane sastoji od masnoća, dok bi druga polovica trebala obuhvatiti proteine i ugljikohidrate. "Time se osigurava stagnacija razine inzulina i uravnoteženost drugih hormona", dodaje on. "Upravo to dugoročno podržava metabolizam".

Konačno, Ludwig vjeruje da treba jesti samo kada ste zaista gladni. "Glad je znak da vašem tijelu treba kalorija i nešto što bi potaknulo vaš metabolizam. Vi nikada ne biste trebali biti gladni ", kaže on. Kada ste gladni, vaš mozak ulazi u stadij izgladnjivanja - proces koji povisuje razinu inzulina. Unatoč ovim dokazima, on ne sugerira uklanjanje međuobroka iz svakodnevice. "Ignoriranje gladi, smanjenje broja kalorija i izgladnjivanje ne funkcionira na dugi rok."