Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života?

| Lifestyle |

Instagram/@lydiaemillen

Ljudi sve više rade, svi su izmoreni i pod stresom te teško postižu balans poslovnog i privatnog.

Sve više se mučimo provesti dovoljnu količinu kvalitetnog vremena s bližnjima te se konstantno osjećamo kao da smo na izmaku snaga. Postizanje ravnoteže na poslu i kod kuće lakše je nego što mislite.

Što je zapravo ravnoteža između poslovnog i privatnog? Dobra definicija ravnoteže između poslovnog i privatnog života je situacija u kojoj ste u mogućnosti posvetiti dovoljno vremena i truda svom radu, ali i osobnom životu izvan posla. To se ponekad može činiti jako zahtjevnim u vremenu ekonomskih teškoća ili važnih prekretnica u karijeri. No, postoji više načina za ponovno uspostavljanje ravnoteže bez žrtvovanja dnevnog posla ili sebe.

Za početak, pronađite svoj balans. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života individualna je stvar i svatko mora pronaći vlastitu razinu s kojom je zadovoljan. Na vama je da odredite prioritete, prilagodite se i odlučite što ste i što niste spremni poduzeti.

Ne zaboravite ostati u kontaktu sa samim sobom. Obratite pozornost na to kako se osjećate, fizički i emocionalno, i slušajte svoju intuiciju. Ako osjećate kao da ste, iz dana u dan, izvan ravnoteže, onda vjerojatno i jeste te je vrijeme da sagledate što se događa i ponovno procijenite situaciju.

Adrenalin će vas konstantno gurati naprijed, ali morate biti svjesni da nekada morate i usporiti. Previše adrenalina stvara stres, nećete se moći opustiti te ćete vjerojatno imati problema sa spavanjem. Svakoga dana uzmite neko vrijeme za sebe i bavite se nekom aktivnošću.

Nemojte se bojati potražiti pomoć. Razgovor s nekim često je najbolji izlaz iz stresnih situacija i dilema.

Nemojte se bojati reći ne. Ako nemate vremena za preuzimanje dodatne odgovornosti ili projekt ,u privatnom ili poslovnom životu, budite iskreni, nemojte se preopterećivati.

Na posljetku, kada vam je potrebno uzmite odmor. Otputujte nekamo pa makar to bilo samo na vikend. Svima je potreban odmor i relaksacija.