Kako popraviti propalo prijateljstvo?

| Lifestyle |

Instagram/@marianna_hewitt

Svi znamo da prekidi prijateljstva mogu biti jako bolni.

Kada izgubimo prijatelja stalno razmišljamo o tome koliko je vremena prošlo i jesmo li, zaista, proveli toliko dana, mjesec i, u nekim slučajevima, godina ne kontaktirajući svog prijatelja.

Možda ste odrastali zajedno i postali smo najbolji prijatelji pa čak i poput obitelji. S vremenom, koje provodimo s nekom osobom, može doći do neslaganja i pojave različitih stavova o svijetu, a sve to može unijeti razdor u vaše prijateljstvo i dovesti do svađa kojima se ono prekida.

Kad vam netko puno znači, a zatim nestane, to ostavlja ogromnu prazninu u vašem životu, a sve to, vjerojatno, zato što, ni jedno ni drugo, niste htjeli priznati da ste pogriješili.

Počinjete se pitati trebate li pokušati kontaktirati tu osobu. Ako se odlučite na taj korak, morate biti svjesni da ćete možda dobiti odbijenicu.

U nastavku pročitajte kako postupiti, ako kontaktirate prijatelja s kojim ste se posvađali te s kojim se niste čuli duži vremenski period.

Prvo pustite da se prašina slegne

Ako je svađa bila nedavno, pustite neko vrijeme da psihološke rane zacijele.

U svađama često izgovaramo riječi koje su bolne pa je nužno dopustiti da se, oboje, prvo osvijestite i razmislite o onome što se dogodilo.

Ako se prerano vratite u kontakt,  prije nego što ste se oboje imali priliku ohladiti, riskirate da ponovite epizodu zbog istog argumenta.

Vrijeme je vaš saveznik, pa pričekajte malo.

Pročistite svoje frustracije

Frustracije se mogu pojaviti s vremena na vrijeme, tako da će vam trebati određen period kako biste se oslobodili stresa i spriječili da se on, ponovno, nakuplja.

Ponekad ćete osjetiti potrebu da se udaljite od svih  i zacijelite svoje povrijeđene osjećaje. Nije zdravo zadržavati svoje osjećaje i pretvarati se da ste dobro.

Ali istodobno, nemojte omalovažavati osjećaje svog prijatelja nikome tko će i  njega slušati.

Ako na glas razgovarate o svojim frustracijama, ne samo da ćete se osjećati bolje, već vam to može dati više fokusa i perspektive u procesu obnove.

Stavite svoj ego na stranu

Ego može imati dobre i loše, ali jedno je sigurno: ego je projekcija onoga kako želimo da nas ljudi vide. Ponekad pokušavamo zaštititi tu projekciju, ali to nas košta jer si, često, ne dopuštamo da budemo ranjivi.

Kada pokušavate doći do pomirenja, i vaš evo i ego vašeg prijatelja su samo dodatne prepreke s kojima ćete se oboje morati suočiti kako biste ostvarili smislenu komunikaciju između svojih čistih ja.

Uklonite zid koji vam smeta i otvorite srce, izlažući svoju ranjivost.

Suočite se sa strahom od nepredvidivosti pa, čak, i ako ne znate hoće li vas vaš prijatelj prihvatiti ili odbiti.

Imajte na umu da se i vaš prijatelj mora odužiti; morate se mentalno pripremiti da saslušate štogod on ima za reći.

I na kraju, imajte na umu da ne kritizirate, sudite ili žalite jer će vam to zatvoriti vrata komunikacije.

Ne bojte se prvi ispružiti ruku pomirenja

Ako imate potrebu za ponovnim kontaktom, nemojte se bojati povući prvi potez. Nije tako teško kao što se čini.

Želite im poslati poruku? Ne bojte se pritisnuti gumb za slanje. Taj gumb neće vas ugristi.

Budite neustrašivi, uzmite zamah i krenite prema ostvarenju svog nauma.

Ispričajte svoju stranu priče

Izgovaranje ne samo da olakšava bol, već i pokazuje da pružate mirnu drugoj strani.

Čak i ako ne smatrate da ste krivi, znajte da ste i dalje imali neku ulogu u svađi.

Ispričajte se zbog bilo čega slučajnog. Na primjer, koliko vam je vremena trebalo da ih kontaktirate ili zato što niste htjeli čuti njihovu stranu.

Izbjegavajte pitati "Zašto?"

Zašto je sitna riječ koja može nanijeti više štete nego koristi. S pitanjem "Zašto?" zabijate drugu stranu u kut i ostavljate ih s osjećajem zarobljenosti.

To je kao kad kažete: "Objasni sebi; ti si kriv! ”.

Pitanje možete promijeniti tako da pokažete brigu, a ne da zahtjev za odgovorom. Umjesto da pitate: "Zašto si se tako ponašao?", pitajte: "Jesam li učinio nešto zbog čega si se osjećao kao da se moraš braniti?"

Ovako postavljeno pitanje čini se manje konfrontativnim.

Budite spremni krenuti dalje

Ovo je sve o stvaranju mira . No, ako nakon svega što ste napravili, vaša isprika ne urodi plodom, ne očajavajte. Znajte u svom srcu da ste preuzeli inicijativu i oslobodili se krivnje.

Učinili ste sve što ste mogli i sada je lopta na njihovom terenu.

Nemojte se u potpunosti zatvoriti, već držite vrata otvorenima za prijateljstvo, ali koristite vlastitu intuiciju. Ako nakon svih vaših najboljih namjerama, ta osoba, prema ponaša bezobrazno ili svaljuje svu krivicu na vas, u vašem je najboljem interesu da zatvorite ta vrata jednom zauvijek.

Učinite prijateljstvo još jačim

Pozitivna stvar koja dolazi iz prekida i popravljanja prijateljstva jest ta što sada oboje poznajete vaše granice, nakon što ste ih prešli.

To je poput igranja s vatrom i izgaranja.

Sada znate što ne smijete prijeći, ali istovremeno imate bližu vezu od onoga što ste prije imali. Postigli ste dublje razumijevanje, koje niste mogli dobiti ni na koji drugi način.

Vaš odnos možda ne izgleda isto kao prije, ali svejedno ga možete cijeniti po onome što jest i u potpunosti ga prihvatiti za ono što predstavlja.

Jedno što je sigurno je da ako cijenite svoje prijateljstvo, vrijeme koje ste izgubili ne razgovarajući nikada ne može biti zamijenjeno. Život je kratak, a sat otkucava. Zato se potrudite izgraditi još čvršću vezu.