Kako pobjediti tjeskobu uz pomoć jedne vježbe

| Lifestyle |

Anksioznost, odnosno tjeskoba, vas može spriječiti od postizanja ono što želite, od življenja zdravog života i bivanja onakvim kakvim zapravo jeste. Ako patite od socijalne anksioznosti, pogotovo kada se suočavate sa situacijama gdje morate govoriti pred grupom ljudi, postoji jedna vježba na koju se kune bivši agent FBI-a te obećava da će vam pomoći.

Joe Navarro, autor knjige "What Every BODY is Saying: An Ex-FBI Agent's Guide to Speed-Reading People", predstavlja strategiju kako u tri koraka pobijediti anksioznost: prvo morate postati svjesni svoje tjeskobe, zatim morate svoje bližnje (ili publiku) obavijestiti da se borite s istom te na kraju prilagoditi svoja nervozna ponašanja.

Navarro napominje da je prvi korak najteži, ali kada si priznate vlastitu tjeskobu, pomoći ćete ublažiti napetost. Prirodno se osjećati nervoznima u određenim društvenim situacijama - kada ste s nekim novim, na intervjuu za posao ili za vrijeme prezentiranja. Dopuštajući sebi da prokomentirate nervozu sa svojom publikom (vedar komentar bit će dovoljan), pomoći će vam da se opustite. Što se tiče vaših živčanih tikova, Navarro preporučuje da usporite svoje kretnje ili ih jednostavno pokušajte sakriti iz vida. Ako su vam ruke neprestano u kosi, držite ih pod stolom i umjesto kose veoma tiho lupkajte nogom.

"Ne smijemo pretpostaviti da je život trebao biti bez ikakvog stresa", Navarro naglašava za Inc. Najveći dio prevladavanja vidljive nervoze jest jednostavno prepoznavanje da se ona prirodno događa i da je moramo prihvatiti.