Kako pobijediti umor i iscrpljenost tijekom zimskih mjeseci?

| Lifestyle |

Instagram/@lisadanielle__

Od kraćih dana s manje sunčeve svjetlosti i sjedećeg načina života, do promjena hormona i potencijalnih nedostataka u prehrani, postoji puno različitih čimbenika koji mogu pridonijeti osjećaju iscrpljenosti u ovo doba godine.

No, zimska iscrpljenost ne mora biti neizbježna.  U nastavku pročitajte više o tome kako ostati zdrav tijekom duge zime koja je pred nama i kako pobijediti umor.

Izađite na izravnu sunčevu svjetlost

Kako dani postaju sve kraći i kraći, tijekom zimskih mjeseci, vaše izlaganje svjetlu se značajno smanjuje, a smanjena izloženost suncu može poremetiti osjetljivu ravnotežu vašeg cirkadijanskog ritma, često nazivanog i " tjelesni sat", koji regulira brojne fiziološke procese kao što su kada jesti ili spavati.

Pored toga, kada je vani tamnije i ako ste izloženi manjku sunčeve svjetlosti, proizvodite više melatonina, hormona koji potiče san i zbog kojega se često osjećate pospano i umorno, čak i kad još nije ni blizu vremena za krevet.

Da biste to izbjegli, ujutro krenite prema izravnom svjetlu, čak i ako je oblačno ili mračno. Bilo da je to kratka jutarnja šetnja ili trčanje po lokalnom parku, izlazak van pomoći će vam da uravnotežite svoj cirkadijanski ritam i potaknuti oslobađanje kortizola, koji će vam pomoći da ostanete budni i spriječite daljnje otpuštanje melatonina.

Pijte

Česta je zabluda da je tijelu potrebno manje vode u zimskim mjesecima. No, unatoč padu temperature, vaš unos vode ne bi trebao biti u skladu s tim.

Uz centralno grijanje i povećane slojeve odjeće, tijelu je potrebno što više vode da bi funkcioniralo, isto kao što to čini ljeti, jer se vaši energetski sustavi počinju usporavati kada je vaše tijelo samo jedan posto dehidrirano.

Uparite to sa željom da konzumirate više toplih napitaka zimi kako bi ostali topli, ali imajte na umu da brojna kofeinska pića poput kave, zelenog i crnog čaja mogu biti blagi diuretici, što vas dovodi do dodatnog izlučivanja tekućine.

Da biste sve nadoknadili gubitak tekućine iz tijela, nastojite piti preporučenih šest do osam čaša vode dnevno, kako biste ostali hidratizirani i kako biste održali razinu energije.

Jedite dobro

Masna hrana s puno ugljikohidrata česti su izbor obroka u zimskim mjesecima. No, važno je pripaziti na svoj izbor hrane jer ove fine namirnice i pića često sadrže više masti, ugljikohidrata i/ili dodanih šećera od onih koje inače normalno konzumirate i mogu imati štetan utjecaj na energetsku razinu.

Da biste izbjegli konzumiranje pogrešnih namirnica, preporučuje se da se odlučite za tzv. comfort food koji je prepuna hranjivih sastojaka i sporo oslobađajućih energetskih svojstva. Zamijenite masnu hranu za zdravije alternative koje uključuju složene ugljikohidrate, povrće, voće i vlakna, poput slatkog krumpira, lazanja s lećom, juhe od povrća i zobene kaše s bobicama.

Provjerite ima li nedostataka u vašoj prehrani

Niska razina vitamina D može dovesti do smanjene razine energije, slabog raspoloženja i potencijalno čestih pojava bolesti.

Provjera nedostataka u prehrani može isključiti bilo koje temeljne probleme koji mogu biti uzrok smanjene razine energije ili čak iscrpljenosti i omogućiti vam da nadopunite svoju prehranu na temelju onoga što vaše tijelo zahtijeva.

Redovito vježbajte

Kad je vani hladno i tmurno, jedna od posljednjih stvari koju želite činiti je trčati ili ići u teretanu, ali zdrava doza jutarnje vježbe može osloboditi buku endorfina zbog kojih se vaša općenita energija i raspoloženje povećava.

Nevažno je gdje vježbate, bilo da se radi o grupnoj nastavi ili o vježbanju kod kuće, kako bi se osjećali dobro i kako biste pojačali nivo svoje energije, preporučuje se da ciljate barem 150 minuta vježbanja tjedno.