Kako pobijediti lijenost?

| Lifestyle |

Spavanje

Lijenost gotovo uvijek počinje s mentalnim ratom između onoga što želite raditi i ono što biste trebali raditi. Na primjer, vaš mozak zna da biste trebali završiti tjedan s intezivnim treningom, ali ipak ćete provesti nedjelju ležeći na kauču gledajući serije. Stoga se pitamo kako se boriti protiv lijenog instinkta? Psiholog Jonathan Fader naglašava važnost "odgovaranja" vašem mozgu - kao u pubertetu roditeljima.

"Ono što ja često kažem sportašima i poslovnim ljudima jest da odgovaraju svom mozgu poput tinejdžera koji se bune protiv autoriteta. Kada vam vaš mozak kaže da je dosta i da ne možete učiniti ništa više, što vi kažete? Imate li tehniku u svome umu koja vam pomaže s tolerancijom boli?", on objašnjava u novom Business Insider videu.

Fader preporučuje segmentiranje jednog teškog zadatka u male mentalne skupine, kao što je razbijanje dugog trčanja u 10-minutne intervale. Ako imate unaprijed pripremljen plan i rutinu, to vam može uvelike pomoći. Kontrolirati možemo samo dvije stvari: naša djela i naše reakcije, odnosno ono što radimo i ono što mislimo. Prevladavanje lijenost počinje vladanjem nad obje spomenute kategorije, dopuštajući sebi uzimanje u obzir širu sliku, a ne samo doglednu budućnost.