Kako očistiti kuću bez opasnih sredstava za čišćenje?

| Lifestyle |

Kada je riječ o održavanju vaše kuće čistom, najbolja i potpuno prirodna rješenja za čišćenje osigurat će zdrave alternative koje su snažne, ekološki prihvatljive i jeftine. Mnoga uobičajena, kupljena sredstva za čišćenje u kućanstvu sadrže mješavinu štetnih kemikalija – od kancerogenih tvari do tvari koje uzrokuju alergije. Otkrijte naše najdraže DIY recepte za prirodna sredstva za čišćenje koja će vašu kuću čuvati i činiti je ljepšim mjestom.

Topla voda i ocat

Kao sredstvo za čišćenje, ocat je najlakši i najjeftiniji trik. Miješanje jednakog dijela tople vode i destiliranog ili jabučnog octa čini jednostavno anti-bakterijsko sredstvo za sve površine, od podova do pločica, laminata i linoleuma.

Sprej za svaku namjenu

Jednostavan sprej za čišćenje napravite miješanjem 1 šalice destiliranog ili jabučnog octa s 2 šalice vode i dodajte pet kapi eteričnog ulja. Stavite mješavinu u sprej bocu i potresite. Naša omiljena eterična ulja su „lopovsko“ eterično ulje (thieves oil – spoj nekoliko različitih eteričnih ulja)  ili ulje čajevca. Antivirusne, antibakterijske aromatične mješavine iznimno su moćne i nekada su služile kao zaštita protiv kuge. No, ključan je miris koji će prekriti miris octa veoma uspješno.

Sredstvo za dezinfekciju mjesta gdje režete namirnice

Opasne bakterije često borave na vrhu ploče za rezanje i kuhinjskim površinama. Za jednostavno, organsko čišćenje sve što trebate je topla voda, limun, ocat i sol. Operite dasku za rezanje u otopini jednakih dijelova tople vode i octa. Iskoristite pola limuna, malo pošpricajte octom te dobro očistite dasku uklanjanjem svih mirise. Dodajte soli i trljajte s limunom koji će tako ukloniti sve neželjene mrlje. Isperite vodom i osušite.

Sredstvo za čišćenje drva

Kako bi očuvali sav drveni namještaj i površine, pomiješajte 2 šalice vruće vode s 1 i 1/2 žlicom maslinovog ulja i 1 žličicom soka od limuna. To jednostavno rješenje čini sigurno i jednostavno sredstvo za čišćenje bilo koje drvene površine.

Sredstvo za čišćenje kamena

Prilikom čišćenja mramora, granita ili prirodnog kamena, nježno rješenje za čišćenje sastoji se od 2 šalice tople vode i par kapi blagog deterdženta za pranje suđa. Jednostavno pomiješajte deterdžent s vodom, koristite spužvu za čišćenje površine i isperite vodom. Prilikom odabira deterdženta, klonite se mirisa citrusa i octa, čija bi kiselost mogla nagrizati kamen.

Deodorizacijsko sredstvo

Jednostavno rješenje koje spaja sodu bikarbonu i vodu, najjednostavniji je način da se riješite neželjenih mirisa i ostavite prostor svježim i čistim. Da biste uklonili neželjene mirise, pomiješajte četiri žlice sode bikarbone u 1 litru tople vode. Prelijte otopinu po površini i obrišite je sa spužvom.