Kako novogodišnje odluke ovaj put zaista provesti u djelo

| Lifestyle |

@tanja.personal_trainer

Tanja je certificirana fitnes trenerica, zaljubljenica u fitnes i zdrav način života. Predana je svom poslu i brizi za klijente. Individualnim pristupom vrlo uspješno radi na poboljšanju zdravstvenog, funkcionalnog, mišićnog i kardio fitnesa. Planiranjem i programiranjem ovih segmenata postiže izvrsne rezultate ovisno o ciljevima klijenta. Nije na odmet dodati da je Tanja vrlo ugodna, komunikativna i vedra osoba, ali prvenstveno profesionalna i predana svom poslu u kojem najviše uživa promatrati transformacije svojih klijenata i njihovo zadovoljstvo vođenim procesom. Na svom instagram profilu redovito objavljuje motivirajuće video i foto sadržaje često popraćene edukativnim tekstovima. Uz sve to možete pronaći i zdrave i ukusne recepte iz njezine kućne radinosti jer kao što znate, bez dobre hrane nema ni vrhunskih rezultata. Zapratite je na @tanja.personal_trainer, a upite za treninge, osim na instagramu, možete slati i na e-mail: ovdje

Upitali smo je mogu li se zaista novogodišnje želje i odluke provesti u djelo i kako postati i ostati dosljedan.

Nova Godina mnogima predstavlja novi početak što često podrazumijeva rastanak s dosadašnjim načinom življenja koji smo osvijestili kao nepoželjan, neodrživ i u konačnici, nezdrav.

Najčešće novogodišnje odluke upravo su one koje su vezane za zdravlje i wellness općenito (well being – blagostanje, be well – osjećati se dobro).

Pojedinac je svjestan da ostvarenje i održanje novogodišnje odluke donosi osjećaj zadovoljstva zbog vlastite pobjede. Da se razumijemo, novogodišnje odluke su uvijek velike, jako važne i bitne za pojedinca. Dakle, imamo veliku želju, veliku odluku, motiv i cilj. Imamo čak i savršen trenutak… samo treba odzvoniti ponoć...

Zašto onda mnogi uporno podbacuju u provođenju njihovih novogodišnjih odluka???

Jedan je odgovor: GREŠKA JE U KORACIMA.

Pokušat ću vam pomoći da razumijete koji su to koraci, a samim time nadam se da će vam baš ova Nova godina biti ta u koju ćete napokon uspješno zakoračiti.

Kad se radi o odlukama vezanim za početak tjelesnog vježbanja usko povezana je i odluka o početku provođenja zdravih prehrambenih navika.

Ove dvije odluke su zapravo jedna odluka jer je ne moguće provoditi jednu, zanemarujući drugu (i obratno) i očekivati pozitivne rezultate.

Potrebno je dobro razraditi plan provedbe vaše novogodišnje odluke i shvatiti je ozbiljno. Ona se neće sama od sebe magično početi provoditi nakon ponoći. Moramo se temeljito pripremiti kako bi mogućnost ne uspjeha bila svedena na minimum.

Kažu da papir trpi sve. Stoga uzmite si papir ili bilježnicu. Ja često krenem vrlo uživljeno u provedbu plana pa mi motivaciju daje čak i pronalazak najljepše bilježnice za koju znam da ću se htjeti vezati. Zvuči smješno, ali je tako. Do kad god to predstavlja dodatnu motivaciju, nije loš početak, zar ne?

Dakle, krenite s pisanjem ZAŠTO uopće želite početi vježbati i zdravo se hraniti? ŠTO želite postići? KAKO ćete to ostvariti?

Stavite na papir POZITIVNE promjene koje će vam vježbanje donijeti bile one vezane sa vaš osobni osjećaj ili za vašu okolinu.

Napišite zatim sve NEGATIVNE posljedice ne vježbanja i što za vas znači ostanak na starim obrascima življenja.

Kada ste to ispisali pozabavite se pisanjem vaših ciljeva: KRATKOROČNIH (dnevna i tjedna baza), SREDNJOROČNIH (mjesečni, tromjesečni, sezonski, polugodišnji) i DUGOROČNIH (godišnji i višegodišnji) ciljeva.

Postavljanje izazova važno je za svaku od ovih faza. Izazovi nas motiviraju i guraju naprijed. Svaki mali uspješno obavljen izazov novi je val motivacije koji će vam neće dati da odustanete. Pazite da ciljevi u svakoj od ovih vremenskih faza budu specifični, mjerljivi, dohvatljivi i realni.

Kada sami sa sobom ili u suradnji sa svojim trenerom razradite ove kriterije put ka ostvarenju trebao bi biti puno lakši i povratak na prijašnje stanje sveden na minimum.

Ako ste neiskusan vježbač svakako vam preporučujem da si barem za prvu ruku uzmete fitnes trenera koji će vas testiranjem i analizom postojećeg stanja uvesti u plan, program i način vježbanja koji je kreiran isključivo za vas i koji će kao takav polučiti najbolje rezultate. U krajnju ruku trener je taj koji periodičnim testiranjem provjerava vas napredak i na taj način vas vrlo lako mjerljivo vodi ka vašem cilju.

Postoji još jedna važna stavka koja utječe na većinu pojedinaca, a koju ne smijemo zanemariti. To je podrška okoline.

Namjerno sam navela da podrška okoline pozitivno utječe na VEĆINU pojedinaca jer ne smijemo zaboraviti kako na neke pojedince motivirajuće djeluje okolina koja ne vjeruje u njih i nije im podrška pa ti pojedinci vođeni inatom dolaze do ciljeva.

Realno, takvi pojedinci su u manjini, ali dokazuju kako je okolina itekako važna za svakoga od nas. Okolina utječe na motivaciju, a i odgovornost da uspijemo upravo raste zbog okoline s kojom smo podijelili svoje novogodišnje odluke. Stoga, na sva zvona razglasite svoje novogodišnje odluke i manja je šansa da ćete ih povući ili od njih odustati.

Najvažnije od svega je da budete dosljedni od početka. Nemojte propustiti taj prvi dan. Prvi dan je prva mala pobjeda  i prvi mali vjetar u leđa. Svaki novi dan ispunjen uspješnom provedbom odluke je samo pojačanje tog vjetra koji onda postaje sve jači i snažniji i teško ga je zaustaviti.

U Novoj Godini vam želim da budete upravo to. Nezaustavljivi pred svojim vjetrom koji vas gura u smjeru kojim ste poželjeli ići.

I ne zaboravite: DON'T LOOK BACK, YOU ARE NOT GOING THAT WAY!

@tanja.personal_trainer
@tanja.personal_trainer