Kako naučiti psa pravilima ponašanja?

| Lifestyle |

Briga o psu dok je još uvijek štene uopće nije laka, pa ako ste početnik i ne znate voditi brigu o malenom psu, sigurno će vam trebati pomoć u dresuri.

Prvo što trebate učiniti je naučiti ga na ogradu. Kada ga naučite da ima svoje mjesto u kući ili stanu bit će vam puno lakše. To će biti njegovo mjesto za spavanje, odmaranje i igranje.

Jako je važno i da naučite svog psa da obavlja nuždu vani. Odmah ga počnite učiti kućnom redu. Svaki put kad nuždu napravi vani, obavezno ga morate nagraditi i reći mu "bravo" ili "dobar pas".

Iako vam se možda čini lakim, hodanje sa psom na uzici uopće nije lako. Za to vam treba puno vježbe. Obučiti štene da mirno hoda će vam pomoći prilikom socijalizacije. Osim toga, probajte ga naučiti da vam hoda uz nogu.

Socijalizacija i druženje s drugim psima jako je važna za vašeg psa. Vodite ga svugdje sa sobom kako bi upoznao okolinu i druge pse.

Treniranje šteneta da sjedne ili legne može izgledati zabavno, ali je i vrlo korisna vještina. Bitno je da ga naučite da sjedi i leži, ali i druge naredbe poput "daj šapu", "okreni se", "dođi tu" itd.

Naučite ga da ne grize ni vas ni druge. Ako vas vaš pas jako gricne, pokažite mu da vas boli. Kada vide da to nije u redu, psi će se povući.

Morate ga naučiti i da sam ostane kod kuće. Ostavite ga u određenoj prostoriji u kojoj će boraviti kada bude sam. Ostavite mu njegove igračke, hranu i vodu. Kada vaš pas ostane sam, tiho mu zatvorite vrata. Nakon minutu ili dvije, vratite se s ukusnom poslasticom i riječima pohvale. Ponovite postupak i postepeno povećavajte vrijeme. Ako ostane tih i smiren, nagradite ga.