Kako do prekrasno obojenih jaja na prirodan način?

| Lifestyle |

Ideje za dekoraciju uskršnjih jaja uvijek su i više nego dobrodošle, posebice kada su u pitanju prirodne boje bez umjetnih aditiva. Što koristiti i na koji način kako bi obojali jaja prirodnim bojama pogledajte u nastavku.

Ako želite obojati jaja prirodnim procesom, važno je znati da jaja trebate izvaditi ranije iz hladnjaka kako bi poprimila sobnu temperaturu. Nakon toga ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ako želite postići jaču i izražajniju boju, ostavite ih potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku.

U nastavku vam donosimo kako postići željenu boju namirnicama koje sigurno već imate kod kuće.

 

Plava

600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite jaja oko pola sata u ovoj kupelji, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u hladnjaku preko noći.

Srebrena

800 mililitara obične vode pomiješajte s 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procijedite. U to stavite jaja i ostavite u hladnjaku preko noći.

Smeđa

U ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuhajte sve dok ona ne promijeni boju i potamni. Jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu te između dva jaja zavežite. Stavite ih da se kuhaju desetak minuta.

Jarkožuta 

Uz pomoć rukavica stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode te dodajte dvije žlice bijelog octa.

Narančasta 

Pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa stavite u litru vode.

Crvena

Koristite konzervirane višnje i sok od višanja, a za tamnocrvenu, umjesto vode, u sok od brusnica stavite ciklu.

Ružičasta 

Oko 800 grama narezane cikle stavite u vruću vodu. Iako će isprva izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nježnu ružičastu boju.

Svijetlozelena 

U pola litre vode kuhajte dvije šake lavandinih cvjetova ili pakiranje zelenog čaja s dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje.

Zelena 

100 grama listova špinata i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litru soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili dodajte dvije žlice kurkume u prahu.

Ljubičasta 

Prokuhajte sušene borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je sljedeće - što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.