Kako maca doživljava svog vlasnika?

| Lifestyle |

 

Instagram/ @smushball

Suprotno uvriježenom mišljenju, mačke zapravo mogu ostvariti jaku vezu sa svojim vlasnikom baš kao što to čine i drugi kućni ljubimci.

Studije su pokazale da mačke imaju društveno-kognitivne sposobnosti te vas mogu doživljavati kao svog roditelja.

Donosimo vam 4 moguća razloga zbog kojih vas vaše mace vide kao roditelje:

Vezane su za vas
Vaša mačka traži bliskost s vama. Pokušavaju biti uključene u ono što radite da bi stvorile osjećaj povezanosti. Jednom kada stvore tu povezanost, više je nitko neće moći narušiti. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i tijekom mačjeg odrastanja, što znači da vas vaša mačka vidi kao svog primarnog njegovatelja.

Pod stresom su kada niste blizu
Prema nekim studijama, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo dvije minute same, one će osjećati nesigurno, što će prouzrokovati stres. Njihova razina stresa će se smanjiti kad se vratite i ponovno budete zajedno.

Vi ste njihovo sigurno mjesto
Mačke imaju sposobnost razlikovati kod kojih su ljudi sigurni, a kod kojih nisu. Prema studijama, veoma veliki postotak mačaka osjeća se sigurnijim kada su sa svojim vlasnicima. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što djeca to čine s roditeljima.

Brinu o vama
Iako to možda i nije tako očito, vaša mačka se zaista brine za vas. Postoje različiti načini na koji vam može pokazati ljubav. Na primjer lupajući, buljeći u vas, pokazujući stomak, puštajući da se brinete o njima. Kad mačke puste da ih njegujete, dokazuju vam da su s vama opuštene i da vam vjeruju, baš kao što bi to učinili roditelju.