Kako zaspati po vrućini?

| Lifestyle |

Instagram/@style_extravaganza

Ništa na ovom svijetu nije više frustrirajuće od nemogućnosti spavanja po vrućini.

Naše tijelo ne može zaspati u vrućoj spavaćoj sobi.  Najbolja temperatura za spavanje je između 16 i 21 stupanj Celzijusa.

U slučajevima kada nema vjetra, a prozori se ne mogu šire otvoriti te fizički nije moguće skinuti više odjeće, ovo su savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći pobijediti toplinu.

Što ne treba raditi?

Nikako ne držite prozore otvorene cijeli dan misleći da ćete tako zadržati kuću hladnom. U ranim jutarnjim satima rastvorite sve i nakon nekog vremena zatvorite kako bi zadržali hladan zrak u prostoru. Nemojte kupovati jeftine ventilatore jer što je ventilator jeftiniji, to je glasniji te tako ometa vaš san.

Alkohol nije dobar saveznik za spavanje po vrućini. Naime, alkohol uzrokuje dehidraciju, a od vrućine već gubimo više vode no inače. Preporučuje se prije spavanja popite pola litre vode kako tijekom noći ne bi učestalo ustajali i prekidali san.

Spavajte sami. Ne samo da nas naši partneri mogu uznemiravati tijekom noći, već i njihova dodatna tjelesna toplina otežava naše spavanje. Zato se, ako imate problema sa spavanjem, nemojte ustručavati promijeniti krevet.

Nikako nemojte vježbati kasno navečer. Vježbanje povećava tjelesnu temperaturu što dodatno otežava spavanje po vrućem vremenu. Vježbanje prebacite za jutarnje sate te nemojte jesti previše bjelančevina jer one ubrzavaju vaš metabolizam i tako zagrijavaju vaše tijelo.

Što pomaže?

Naši udovi, ruke i noge, pomažu u reguliranju tjelesna temperature. Ako ohladimo svoje udove smanjit ćemo i temperaturu cijelog tijela. Stavite hladnu krpu ili vrećicu s kockicama leda na zapešća i vrat ili zamrznite bocu vode koju ćete staviti pod jastuk kako bi vas hladila tijekom noći.

Uložite u kvalitetnu posteljinu s visokim udjelom pamuka. Naime, prirodna vlakna pomažu da se zrak slobodno kreće i cirkulira kroz tkaninu, što vam pomaže da se hladite preko noći. Isto pravilo vrijedi i za odjeću u kojoj spavate, što je veći udio pamuka u pidžami ugodnije je spavati.

Također, neposredno prije spavanja otuširajte se hladnom vodom jer će ona smanjiti tjelesnu temperaturu i tako vam pomoći lakše zaspati.