Kako je zapravo nastalo Valentinovo?

| Lifestyle |

Instagram

Dan zaljubljenih najromantičniji je praznik na svijetu. U većini zemalja slavi se 14.veljače i na taj dan ljudi u različitim zemljama slave ljubav više od petnaest stoljeća. Dan zaljubljenih postoji više od 1.500 godina, ali prema nekim tradicijama praznici "ljubavi" bili su popularni i u ranijim razdobljima.

U starom Rimu, 15. veljače slavio se blagdan obilja. Zvali su ga Lupercalia. Djevojke bi pisale ljubavna pisma koja su se stavljala u golemu urnu. Muškarci bi zatim nasumično izvukli pisma i započeli druženje s djevojkama koje su ih napisale.

Stari Grci ovaj su blagdan zvali Panurgy. Igrali bi zabavne ritualne igre u čast boga Pana, zaštitnika stada, šuma, polja i njihove plodnosti. Prema drevnom mitu, Pan je bio veseli momak, koji je obožavao provoditi vrijeme u šumi svirajući flautu i pokušavajući zavesti lokalne nimfe svojim velikim kopitima.

Što se tiče modernijih korijena ovog blagdana, postoje mnoge legende povezane s imenom svetog Valentina.

Za svetog Valentina najpopularnija je priča o kršćanskom propovjedniku koji je 269. godine vjenčao rimske legionare s njihovim voljenim ženama usprkos tome što je bilo zabranjeno i kažnjivo smrću. Naime, kako bi sačuvao vojni moral, car je proglasio zakon s kojim zabranjuje legionarima da se vjenčaju jer je vjerovao da će oženjeni muškarac prije razmišljati o svojoj ženi i obitelji, nego o carstvu i borbi.

Sveti Valentin razumio je nevolju ratnika i pokušavao im je pomoći na sve moguće načine. Mirio je posvađane, pisao ljubavna pisma umjesto njih, darivao cvijeće mladim ženama i provodio tajna vjenčanja za vojnike.

Kada je Klaudije II. saznao za to, naredio je da se svećenik zatvori i ubrzo zatim pogubi.

Prema legendi, dok je Valentin još bio u svojoj ćeliji, slijepa kćerka od zatvorskog čuvara zaljubila se u njega. Valentin, koji je dao zavjet na celibat, nije joj mogao uzvratiti osjećaje. Ipak, prije pogubljenja, 13. veljače, napisao joj je dirljivo pismo, u kojem je priznao svoje istinske osjećaje. Djevojka je primila pismo tek nakon pogubljenja i ako je vjerovati legendi, riječi ljubavi koje su joj čitali drugi dovele su do izlječenja njene sljepoće.Tako je nastala tradicija pisanja ljubavnih pisama baš na 14. veljače.