Kako je bilo na sarajevskoj noći u Zagrebu?

| Lifestyle |

Predstavljanjem filmskog projekta „Balada o Pišonji i Žugi“  koji je inspiriran kultnom pjesmom Zabranjenog pušenja koju je napisao Sejo Sexon te Urbanim piknikom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, u Galeriji Velvet sinoć je otvoreno četvrto izdanje festivala „Ja BiH...5 dana Sarajeva u Zagrebu„.

Nada Rocco

Pjesma je utemeljena na istinitim događajima iz Sarajeva s kraja osamdesetih godina dok film nije baziran isključivo na istoimenoj pjesmi, već i nekoliko drugih popularnih pjesama kultne sarajevske grupe. Film je ujedno svojevrsna posveta gradu Sarajevu. Redatelj filma je Jasmin Duraković, nekadašnji dugogodišnji generalni direktor Federalne televizije i redatelj igranih filmova "Nafaka", "Sevdah za Karima" i "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", prikazivanih na mnogim svjetskim festivalima, poznat je i kao kreativni producent i pokretač više uspješnih TV serija, među ostalima i "Lud, zbunjen, normalan".

Tomislav Bahorić i Đenisa Pecotić

Za gastro ponudu Urbanog piknika pobrinula se Gabrijela Ključe, uspješna ugostiteljica iz Sarajeva hercegovačkih korijena i Igor Gudac iz Rijeke kojem «Zagreb jede iz ruke», a nazdravilo se uz vrhunska vina Meneghetti iz pogona vrlo uspješnoga Travničanina Miroslava Pliše.

Ja BiH festival, 5 dana Sarajeva u Zagrebu

Da se radi o zanimljivom festivalu koji već četiri godine uspješno povezuju Zagreb i Sarajevo potvrđuje i veliki broj uzvanika koji su došli podržati ovu zanimljivu priču, ali i veliki broj zaljubljenika u bosansko-hercegovačku kulturu koji se kroz Ja BiH festival s radošću prisjećaju svojih bosansko - hercegovačkih korijena, ali i vremena kada su kroz svoje poslove, putovanja, suradnje imali priliku stvarati i biti dio bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Tako su u galeriji Velvet viđeni: Ivica Propadalo, Sejo Saxon, Jasmin Duraković, Nikša Bratoš, Elizabeta Gojan, Nada Rocco, Đenisa Pecotić, Milana Vlaović, Tomislav Bahorić, Igor Mirković, Alma Prica, Andrej Dojkić, Mario Miše i mnogi drugi.

Nikša Bratođ

„Ja BiH...5 dana Sarajeva u Zagrebu„ kao i prethodnih godina obilježit će bogat i kvalitetan program u kojem će uglavnom dominirati filmovi, ali i niz drugih sadržaja koji su u posljednje vrijeme zaintrigrirali, ali o obilježili bosansko - hecegovačku kulturnu scenu. Tako između ostalog posjetitelje očekuju filmovi novije bosansko-hercegovačke produkcije i vrlo različitih žanrova: "Otok ljubavi" i "Mostovi Sarajeva", dokumentarni filmovi "Rus", "Amra" i "Nuno", dječji igrani film "Ljubav", kratki igrani filmovi "Iskupljenje", "U plavom" i "Orfej" i još niz filmskih ostvarenja koja će prepoznati ljubitelja dobrog filma.

Milana Vlaović i Ivica Propadalo

A uz bogati filmski program u sklopu festivala sve posjetitelje očekuju i bogata kulturna događanja, izložbe, koncerti. Tako će između ostalih gošća festivala biti i svjetski poznata Amra Zulfikarpašić, konceptualna umjetnica i dizajnerica profesora na ALU u Sarajevu koja će se predstaviti izložbom «Smart» u sklopu projekta Mentalni sklop u Galeriji Kranjčar, 6.listopada s početkom u 19 sati. Iz Londona u Zagreb dolazi Dado Džihan, kompozitor i muzički producent koji će se ovaj put naći u ulozi DJ-a, dok iz Sarajeva stiže i jedan od vrlo poznatih aktera koji su stvarali sarajevsku rock-pop scenu Ismet Nuno Arnautalić, jedan od članova i osnivača legendarnih INDEXA. Četvrto izdanje festivala završava rock koncertom grupe ATENTAT koja je predstavnik kvalitetnih muzičkih grupa iz RS čime otvaramo suradnju s Udruženjem građana FRONT iz Istočnog Sarajeva.