Kako ispuniti nove životne odluke?

| Lifestyle |

Instagram/@karajewelll

Nakon, možda, pretjerano opuštene sezone odmora ljudi često donose radikalne promjene u svome životu kako bi postigli nove ciljeve.

No, često te novodonesene odluke teško provodimo u stvarnost. Da, stvaranje novih ciljeva i zadavanje zadataka samima sebi je dobro, ali sama izvedba zna biti teška.

Gledano u širem okviru, kada pokušamo napraviti dugoročnu promjenu potrebno je promijeniti način života kako bi uspjeli ostvariti sve što smo si zacrtali. U kratkom roku lako je napraviti sitne promjene. Dugoročno, ne toliko.

Na primjer, odlučili ste otići na dijetu i smršavjeti ste određen broj kilograma, ali kada ste postigli svoj cilj i vratili se starim životnim navikama svi ti, izgubljeni, kilogrami su se vratili. To se desilo iz razloga jer vi niste dugoročno promijenili svoj nezdravi način prehrane. Kako i kod ovog primjera sve naše novodonesene odluke se neće u potpunosti ostvariti ako ne promijenimo način na koji razmišljamo, živimo i radimo.

Dakle, trik je u dugoročnoj promjeni ponašanja koju  morate povezati s donošenjem novih odluka, a da bi se sve moglo održati mora postojati interes.

Stoga, umjesto da popravite nedostatak uvođenjem nečega novog, razmislite o tome što vam dolazi prirodno i u čemu uživate. Ako volite umjetnost, odlučite se jednom tjedno posjetiti galeriju ili muzej. Ako volite čitati,pridružite se book klubu.

Nikada nemojte raditi drastične promjene za koje niste sigurni da ćete im se moći u potpunosti posvetiti. Idite korak po korak u izgradnji boljeg načina života. Nemojte preskakati male promjene jer one su ključne kako bi shvatili sam sebe. Kroz male promjene napravit ćete one veće, a da niste ni svjesni. Kao i u matematičkim jednadžbama, koraci su sastavni dio života koje moramo slijediti kako bi došli do točnog rješenja. Odnosno kako bismo došli do cilja.

Bez obzira na to koju promjenu želite napraviti ili koju se vještinu nadate svladati, počnite s nečim što se čini ispravnim. Entuzijazam je vratar izdržljivosti.