Kako dresirati svoju macu?

| Lifestyle |

Instagram/ @pudgethecat

Mačke su neovisne i svojevoljne, ali mogu naučiti određene radnje od ljudi, koje su korisne kako za mačku tako i za njenog vlasnika.

Dresiranje je oduvijek bio obavezan dio kada ste vlasnik psa, iako su se i te metode dosta promijenile tijekom godina. Mačke su druga priča, ali to ne bi trebalo biti tako.

Donosimo vam 3 načina kako izdresirati svoju macu:

Ignoriranjem neželjenog ponašanja ćete potaknuti dobro ponašanje
Loša vijest je da vi često trenirate svoju mačku raditi suprotno od onog što vi želite. Koliko puta ste viknuli Ne i otrčali do kuhinjske radne površine kako biste spustili mačku na pod? I nekako one nikada ne nauče, stalno se vraćaju starom ponašanju. Postoji razlog za to. Vi mislite da držite prodike svojoj mački, ali joj vi u stvari pružate pažnju, što je u njenom umu bolje nego da uopće ne obraćate pažnju na nju. To je osnova dresure: ako ponašanje rezultira nečim što se životinji sviđa, ponovit će tu radnju. Zato je najbolje nagraditi ponašanje koje vam se sviđa i ignorirati ponašanje koje vam se ne sviđa.

Moć pozitivnosti
Dresiranje vam pomaže efikasno komunicirati sa svojom mačkom. Za početak dresure naučite mačku doći kada je zovete. Stanite 60 cm od vaše mačke, zovite je po imenu kako biste dobili njenu pažnju, zatim joj recite da dođe i pokažite joj poslasticu. Ako je potrebno počnite s minimalnom udaljenošću (mačka sjedi pored vas na krevetu) sve dok vaša mačka ne počne reagirati na vašu zapovijed, nakon toga pređite na veću udaljenost.

Bogate nagrade
Kada vas prethodna vježba uvjeri da se mačke ipak mogu dresirati, možete početi s dresiranjem vaše mačke tako da podnosi radnje poput rezanja noktiju ili da svojom voljom uđe u transporter za mačke. Cijeli proces podijelite na male korake. Za rezanje noktiju, počnite tako što ćete nagraditi mačkinu volju jer vam dopušta držati joj šapu.Dajte joj poslasticu kada vam dopusti da joj nježno pritisnete šapu. Potrudite se koristiti poslastice koje vaša mačka obožava, pokušajte razne vrste kako biste izabrali najbolju. Ove nagrade trebaju biti veoma male i potrudite se smanjiti njene redovne obroke, kako biste izbjegli da mačka dobije na kilaži. Trenirajte u kratkim sekcijama, ne požurujte cijeli proces.